Drie procent is aan het bellen of sms-en

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid onderzocht wat autobestuurders zoal bezig houdt tijdens het rijden. Daarbij bleek dat 3,2% van de bestuurders aan het bellen was (niet handsfree) of een sms aan het versturen was.

Eind 2013 heeft het BIVV het gedrag van bestuurders op 156 plaatsen op verschillende tijdstippen en dagen geobserveerd. Daarbij constateerde men dat meer dan 8% van de bestuurders was afgeleid. Dat is bijna 1 op de 12. De belangrijkste bron van afleiding blijft de gsm: 3,2% van de bestuurders was aan het bellen of sms-en. Toch vinden de meeste Belgische bestuurders het gebruik van de gsm achter het stuur onaanvaardbaar

Een andere analyse van de onderzoekgegevens leerde dat vrachtwagenbestuurders het meest gehecht zijn aan hun gsm: 6,3% was aan het telefoneren of een sms aan het versturen (tegenover 5,6% van de bestuurders van een bestelwagen en 2,8% van de automobilisten). De bestuurders gebruiken hun gsm het meeste op de autosnelweg (6,6% van de afgeleide bestuurders tegen 1,9% in bebouwde gebieden). Hoe lager de snelheidsbeperking, hoe minder afgeleid de bestuurders doorgaans zijn.

Tegen de verwachting van het onderzoekinstituut in gebruiken mannen vaker hun gsm dan vrouwen, vooral om een sms te lezen of te versturen (1,4% van de mannen was bezig met een sms te lezen of te schrijven tijdens de observatie, tegenover 0,8% van de vrouwen). De gsm wordt meer gebruikt als de bestuurder alleen in het voertuig zit (4,1% tegen 1,3% met minstens Ă©Ă©n passagier in de wagen).

Het BIVV hield ook een enquĂȘte naar de afleiding achter het stuur. De meeste Belgische bestuurders beschouwen het gebruik van de gsm achter het stuur als onaanvaardbaar. 90% van hen vindt het ontoelaatbaar om een sms te versturen en 85% om te telefoneren met een gsm in de hand tijdens het rijden. Jonge bestuurders vinden dit telkens aanvaardbaarder dan oudere bestuurders.

1 op de 3 bestuurders geeft echter toe dat hij wel eens een sms verstuurt terwijl hij achter het stuur zit. 1 op de 2 leest naar eigen zeggen zelfs af en toe een sms achter het stuur en 45% geeft toe in de loop van het voorbije jaar zonder handsfree-kit gebeld te hebben met zijn gsm. Vooral jonge bestuurders geven toe dat ze hun gsm gebruiken terwijl ze aan het rijden zijn. En hoe jonger de respondenten, hoe aanvaardbaarder ze dit gedrag vinden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.