Op deze manieren dammen steden drukte in binnenstad in

Fietsenstalling Tilburg CS FOTO VerkeersNet

Een speciaal Whatsapp-nummer waarop mensen advies kunnen inwinnen. Een virtueel stoplicht. Verschillende steden maken inzichtelijk hoe druk het is in de binnenstad. Het mes snijdt aan twee kanten: mensen worden gestimuleerd om lokaal inkopen te doen, maar wel op momenten dat er geen gevaar dreigt van coronaverpreiding.

Breda heeft sinds woensdag een zogenoemde Drukte Meter. Zo kunnen mensen ‘veilig lokaal een boodschap kan doen als het lekker rustig is.’ Hoe werkt de meter? Mensen sturen een appje naar een 06-nummer. Binnen een paar seconden krijgen ze een bericht met de drukte in de stad. Om het ‘zo makkelijk mogelijk’ te maken wordt er gebruik gemaakt van een verkeerslicht met drie kleuren.

Monitoren

Deze status is altijd actueel en wordt gebaseerd op onder andere camerabeelden, sensoren, drukte in parkeergarages en fysiek toezicht in de binnenstad. De druktemeter is de afgelopen dagen 3.000 keer geraadpleegd. Zondag is de app 224 keer gebruikt, maakte de gemeente bekend. Die dag was het in Breda de hele dag fase groen.

De gemeente Tilburg heeft dit weekend vier poorten in de binnenstad geplaatst met instrumenten die de drukte in het centrum meten. De gemeente communiceert de drukte met een virtueel verkeerslicht op de website centeroftilburg.com. “Met de cijfers die we binnenkrijgen kunnen we nog beter monitoren hoe druk het is en daarop sturen”, zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP.

Loopstromenonderzoek

Den Bosch heeft in de wat nauwere straatjes in de binnenstad eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingevoerd. In de grote winkelstraten en op de Markt zijn dit weekend voor het eerst loopstromen gescheiden met markeringen op de grond en met borden. Gastheren en -vrouwen spreken bezoekers van de binnenstad aan als ze niet voldoende afstand houden.

Winkelstraten in Nederland kunnen na het geleidelijk opheffen van de lockdownmaatregelen door de overheid slechts 15 procent tot 20 procent van hun oorspronkelijke aantal bezoekers kwijt, bleek onlangs uit een loopstromenonderzoek van Goudappel Coffeng.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.