Twee rijbanen weg

Nood- en hulpdiensten hebben last van versmalde Utrechtse ‘stadsboulevard’

Beeld: een ambulance
Foto ter illustratie Shutterstock, Mauvries

Nood- en hulpdiensten ervaren hinder van de herinrichting van de Utrechtse Marnixlaan, meldt RTV Utrecht. De gemeente haalde daar twee rijstroken weg om duurzamere vormen van vervoer, zoals het ov en de fiets, te stimuleren.  Volgens de gemeente is het nu extra druk omdat er elders werkzaamheden zijn, maar verder kon de woordvoerder nog niet inhoudelijk reageren.

“Wij kunnen er met spoedgevallen niet door en dat levert enorm veel frustratie op”, zo meldt een agent anoniem aan RTV Utrecht. “Mijn collega’s van de brandweer, ambulance en ik maken ons veel zorgen. Dit zal vroeg of laat levens gaan kosten.”

De brandweer meldt aan de omroep dat zij de Marnixlaan liever mijdt bij drukte. “De wettelijke tijden halen we, maar het zorgt wel voor tijden die langer zijn dan voor de aanpassingen.” De brandweer zou liever niet over het fietspad rijden, hoewel het wel mag. Het zou daar namelijk ook druk zijn en de fietsers zouden de brandweerwagen daar niet verwachten.

Drukker dan normaal

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het op dit moment drukker dan normaal op de Marnixlaan. Dat komt omdat er nog wegwerkzaamheden zijn bij andere delen van het traject, die nog niet heringericht zijn. Of de gemeente ook zelf klachten heeft ontvangen van nood- en hulpdiensten, en of zij ook wat gaat doen met die klachten, kon de woordvoerder dinsdag niet zeggen.

Op de Marnixlaan heeft de gemeente twee van de vier rijbanen geschrapt. Er liggen vrijliggende, brede fietspaden en ook de voetpaden zijn breder. De herinrichting van de laan is onderdeel van een groter plan. De gemeente Utrecht verandert in totaal acht wegen in één grote “stadsboulevard”. De gemeente wil meer ruimte bieden aan duurzamere vormen van mobiliteit, zoals fietsen en lopen, en minder ruimte aan het autoverkeer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink