CJIB

Zeeland koploper van alle 200.000 foutparkeerders in Nederland

Parkeren
Een parkeerschijf in een auto. Beeld ter illustratie. Foto: Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock

Jaarlijks worden in Nederland een kleine 200.000 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Vooral in Zeeland worden naar verhouding veel boetes uitgedeeld voor foutparkeren. Dat meldt AutoTrack woensdag op basis van alle openbaar beschikbare data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Jaarlijks worden in Nederland bijna een half miljoen weggebruikers beboet voor het negeren van een algemeen verkeersbord, blijkt volgens AutoTrack uit de gegevens. “De negatieve prijswinnaar is dan de categorie: parkeren of stilstaan op een plek die hiervoor niet is bedoeld”, meldt AutoTrack. Van alle boetes die worden uitgeschreven voor het niet opvolgen van algemene verkeersborden, gaan er zo’n vier op de 10 (38,7 procent) naar foutparkeerders.

Er zijn echter provincies waar verhoudingsgewijs meer boetes naar foutparkeerders gaan. In Zeeland gaat het om bijna twee derde, 65,5 procent, van alle boetes. Ook in Limburg met 52,8 procent en Groningen met 49,5 procent worden naar verhouding veel foutparkeerders bekeurd. In de provincies Utrecht (31,4 procent) en Zuid-Holland (33,4 procent) zijn het er juist minder dan gemiddeld.

Op lokaal niveau spant het Limburgse Bergen de kroon. Daar gaat 87 procent van de boetes voor het negeren van algemene verkeersborden naar foutparkeerders. Ook de tweede plek is voor een Limburgse gemeente, Mook en Middelaar, met 86,5 procent. Op de derde plaats staat het Zeeuwse Sluis, met 83 procent. In het Gelderse Rozendaal ligt dit percentage met 0,5 procent het laagst, gevolgd door De Wolden in Drenthe (0,6 procent) en Dantumadiel in Friesland (1 procent).

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP