7 oktober

VVD-fracties dringen aan bij NS: ‘Beperk pro-Palestina protesten op stations’

Een pro-Palestijnse sit-in eerder dit jaar in februari op station Utrecht Centraal. Beeld ter illustratie. Foto: Drew McArthur / Shutterstock

Lokale fracties van de VVD dringen er bij NS op aan om komende acties op stations van pro-Palestijnse groepen te minimaliseren. Voor aanstaande maandag is er een eerste sit-in-actie aangekondigd op treinstations door heel Nederland. Fracties van de VVD in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede hebben NS gevraagd om de acties waar mogelijk in te perken.

Meerdere Palestijnse actiegroepen hebben aangegeven dat ze van plan zijn om op maandag 7 oktober op zestien stations in Nederland een sit-in te houden. Het protest op de openbaar toegankelijke stations ligt gevoelig bij de VVD-fracties omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een terreurdaad uitvoerde in Israël.

De lokale VVD’ers vrezen dat treinreizigers en passanten op de stations zich onveilig voelen door de acties en dat de veiligheid in het geding raakt, ondermeer door mogelijke blokkades van looproutes.

“Wij maken ons als VVD’ers uit de steden waar deze demonstraties worden gehouden zorgen om de haat, intolerantie en het antisemitisme bij deze acties, alsmede de dreigende sfeer, intimidatie en belemmeringen voor uw reizigers, onze inwoners”, schrijven de vijf fractievoorzitters in een brief aan de directie van NS.

NS wordt door de fracties opgeroepen om een statement te maken door duidelijk te laten zien dat antisemitisme niet wordt gefaciliteerd door de spoorvervoerder. Ze roepen NS op om met de burgemeesters af te stemmen welke maatregelen NS zelf kan nemen of over moet laten aan de lokale driehoek.

Nauw contact

In een reactie laat NS weten in nauw contact te staan met alle gemeenten waar acties zijn aangekondigd. “Laat helder zijn, wat NS betreft zijn onverdraagzaamheid, antisemitisme en alle andere vormen van discriminatie onacceptabel”, aldus een woordvoerder.

NS: “De komende dagen zal NS burgemeesters van de steden waar gedemonstreerd wordt doorlopend op het hart drukken zeer scherp toezicht te houden en waar nodig in te grijpen. We nemen aan dat de gemeenteraadsleden uit die gemeenten hier ook op toezien.”

NS voegt er nog wel aan toe dat demonstraties buiten de stations, bijvoorbeeld op de stationspleinen, buiten de bevoegdheid van het spoorbedrijf vallen. Die plekken vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, politie en in het geval van mogelijke strafbare feiten het Openbaar Ministerie.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl