SP

Kamervragen over ‘chaos’ bij busvervoerder EBS

Bus van vervoerder EBS staat stil op station Zwolle. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De SP-fractie in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de EBS-concessie in Flevoland, Gelderland en Overijssel en die in Noord-Holland. Kamerlid Bart van Kent wil daarom onder meer van het kabinet horen of er mogelijkheden zijn voor de provincies om de concessies in eigen hand te nemen.

Van Kent richtte zijn vragen dinsdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, na berichtgeving over de problemen bij EBS door onder andere OVPro.

EBS rijdt sinds december in Flevoland. Ook in Gelderland en Overijssel verzorgt de organisatie busvervoer, maar in Flevoland vallen meer ritten uit dan elders. Volgens regionale media zou zelfs een kwart van de ritten en materieel in Flevoland uitvallen.

Van Kent wil van Heijnen weten of dat getal klopt en of ze per vervoersgebied kan aangeven welke problemen EBS heeft met technische mankementen aan bussen en laadinfrastructuur, rituitval en personeelstekorten.

Brandbrief

De SP’er wijst daarnaast op klachten van het personeel van EBS en de vakbonden. FNV en CNV stuurden eerder deze week al een brandbrief over de situatie, die volgens hen onhoudbaar begint te worden.

“Welke gevolgen hebben de technische problemen met het rijdend materieel gehad voor de buschauffeurs?”, vraagt Van Kent, die verder van de bewindsvrouw wil weten of ze onderzoek gaat instellen naar de klachten die de personeelsleden en vakbonden hebben over het functioneren van EBS. “Zo ja, kunt u hierbij borgen dat medewerkers anoniem hun ervaringen kwijt kunnen?”, aldus Van Kent.

De problemen in het streekvervoer hebben de afgelopen tijd de discussie aangewakkerd over de wenselijkheid van de aanbestedingsplicht voor busvervoer. Onder meer de vakbonden zijn voorstander van afschaffing van dat stelsel. Vorige maand schreef Heijnen al aan de Kamer dat er weliswaar juridische mogelijkheden zijn voor het zogenoemde “inbesteden”, maar dat er ook forse risico’s aan kleven.

Alternatieven

Van Kent vraagt Heijnen om zich hierover opnieuw uit te spreken. “Deelt u de mening dat openbaar aanbesteden heeft geleid tot verslechtering van het streekvervoer? Zo ja, welke alternatieven ziet u hiervoor? Kunt u samen met de verantwoordelijke provincies kijken naar de mogelijkheden om de concessies over te nemen in eigen beheer?”, wil hij van de staatssecretaris weten.

Ten slotte wijst het SP-Kamerlid op het risico dat reizigers in de EBS-gebieden afhaken. “Wat gaat u ondernemen om afgehaakte reizigers in deze vervoersgebieden terug te winnen voor het reizen per openbaar vervoer?”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group