Alternatieven

Race tegen de klok voor oplossing leerlingenvervoer Utrecht: ‘Werken in zomer door’

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Ongeveer honderd van de zeshonderd kinderen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist waarvoor tot de kerstvakantie mogelijk geen leerlingenvervoer beschikbaar is, hebben zelf een alternatief gevonden om naar school te reizen. Dat blijkt uit een gezamenlijke brief van de college’s aan alle vijf de gemeenteraden. 

Deze kinderen worden door de ouders met de auto naar school gebracht of reizen zelfstandig met de fiets of het openbaar vervoer. “Dit heeft als voorlopig resultaat dat in de regio nog 534 leerlingen vervoer nodig hebben, waarvan een aantal deels”, schrijven de gemeentebesturen in de gezamenlijke brief.

Maatregelen

Voor deze groep kinderen zijn de betreffende gemeenten nog altijd op zoek naar oplossingen. Wel hebben de gemeenten een aantal maatregelen genomen. Zo nemen Munckhof en Qarin de regie, planning en communicatie richting de ouders op zich. Ook hebben de gemeenten verschillende vervoerders benaderd. Zij hebben aangegeven een deel van het leerlingenvervoer tijdens de overbruggingsperiode te kunnen en willen uitvoeren. “Wanneer de in te plannen routes helder zijn, worden met deze vervoerders verdere afspraken gemaakt”, laten de gemeenten in een gezamenlijk persbericht weten.

Daarnaast hebben de gemeenten onderzocht op welke routes veel leerlingen naar dezelfde school gaan. Op deze routes worden touringcars ingezet. “Mogelijk gaan er vier touringcars rijden met begeleiding. Ook hebben de gemeenten met de Belbus gesproken over de eventuele inzet van vrijwilligers.

De vijf samenwerkende gemeenten hebben de ambitie om voor alle kinderen een oplossing te vinden. “Daarom werken wij ook in de zomerperiode door”, schrijven de gemeenten. Zo wordt na 12 juli het plan om touringcars in te zetten verder uitgewerkt. In dezelfde periode wordt de planning verder verfijnd, waarna moet blijken of nog extra vrijwilligers nodig zijn. “Wij blijven, zolang dat nodig is, zoeken naar bruikbare alternatieven voor deze overbruggingsperiode.”

Wisseling van de wacht

Vorige maand werd duidelijk dat ruim zeshonderd kinderen in Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist tot de kerstvakantie mogelijk zonder leerlingenvervoer zitten. Het contract van Connexxion, dat het stokje in deze gemeenten overneemt van Willemsen- de Koning, treedt namelijk per 1 januari 2025 in werking terwijl het contract van Willemsen- de Koning deze zomer al afloopt.

“Dat betekent dat de periode aan het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie overbrugd moeten worden. Helaas hebben Willemsen- de Koning en Connexxion aangegeven dat zij niet voldoende chauffeurs en taxibusjes hebben om voor onze gemeente te blijven rijden”, lieten de gemeenten destijds weten. Uiterlijk twee weken voor het einde van de zomervakantie worden de ouders verder geïnformeerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.