Rapport Panteia en FSO

Touringcarvervoer in de lift: 7 procent meer omzet in 2023

De omzet in de touringcarbranche zit in de lift. Foto: Shutterstock, Vlasov Yevhenii

De Nederlandse touringcarsector zag 2023 opnieuw een forse groei, blijkt uit een recent gepubliceerd rapport door Panteia in opdracht van Stichting FSO. De totale omzet ging de kaap van een half miljard euro voorbij (+7 procent). Deze groei markeert een duidelijk herstel van de sector na de coronajaren.

De omzet in de branche kwam uit op 522 miljoen euro. Dat is een forse opleving na jaren van restricties door de coronapandemie, waarin de vraag naar touringcarvervoer drastisch was verminderd. In de jaren 2020 en 2021 was de omzet fors lager, met een dieptepunt van 167 miljoen euro in 2020. De versoepeling van coronamaatregelen in 2022 leidde al tot een herstel, waarbij de omzet toenam tot 486 miljoen euro.

De opstellers van het rapport zagen in 2023 een duidelijke toename in het aantal reizigerskilometers. Die stegen tot 7,6 miljard, een toename van 10 procent ten opzichte een jaar eerder. Deze stijging is deels te danken aan het wegvallen van coronamaatregelen en de daarmee gepaard gaande inhaalvraag voor bedrijfsuitjes, schoolreisjes en vakanties, schrijven de auteurs. De gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne, dempten dat effect niet. De gemiddelde bezettingsgraad van touringcars nam ook toe, met 3 procent naar 46,3 passagiers per touringcar.

Groei in alle segmenten

Alle segmenten binnen het besloten busvervoer zagen een toename in omzet. Het bedrijfsvervoer nam met 4,9 procent toe tot 40,7 miljoen euro, terwijl het schoolvervoer steeg naar 21,2 miljoen euro, een groei van 11,6 procent. Toeristisch en ongeregeld vervoer, zoals dagtochten en meerdaagse reizen, liet eveneens een sterke groei zien. De omzet uit dagtochten bereikte 208,1 miljoen euro, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2022. Meerdaagse reizen groeiden met 23,9 procent naar 106,4 miljoen euro.

De werkgelegenheid in de sector herstelde zich ook, met een totaal van 4.532 personeelsleden in 2023, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit herstel wordt weerspiegeld in een stijging van de totale loonsom naar 106,4 miljoen euro (+16 procent).

Ondanks alle plussen neemt het aantal touringcarondernemers niet toe. Het aantal bedrijven blijft licht teruglopen, naar 236 Nederlandse ondernemingen die touringcars exploiteren. Totaal hebben deze bedrijven naar schatting 3.578 voertuigen, waarmee zij gemiddeld vergunningen hebben voor ongeveer vijftien touringcars.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group