Chauffeurstekort

Ridderkerk wil deel leerlingenvervoer overhevelen naar andere vervoerders

Rek met schooltassen en jassen
Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

De gemeente Ridderkerk heeft afgelopen tijd met meerdere vervoerders gesproken om een deel van het leerlingenvervoer, dat wordt uitgevoerd door Noot Personenvervoer, structureel over te hevelen. Redenen hiervoor zijn een tekort aan chauffeurs en een toename in het aantal aanmeldingen vanuit de gemeente. 

Door een aantal leerlingen over te plaatsen naar andere vervoerders, worden de aantallen beter gespreid, zo luidt de gedachtengang. “De kwaliteit van het vervoer wordt hiermee naar verwachting verhoogd, waardoor inwoners beter bediend worden”, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) in een brief aan de Ridderkerkse gemeenteraad.

De gemeente is momenteel nog in gesprek met een aantal vervoerders. “Helaas kan er nog niet gedeeld worden om welke vervoerder(s) het gaat. Wij hopen de afspraken op korte termijn vast te kunnen leggen, omdat het een belangrijke doorbraak is in het oplossen van de huidige problematiek.”

Complicaties

In november 2023 werd bekend dat zo’n 10 procent van de ritten binnen het leerlingenvervoer complicaties kent. Het Ridderkerkse gemeentebestuur wijst daarvoor naar het chauffeurstekort, dat ze bestempelt als een landelijk probleem. Zo’n vier maanden later, in februari, was de situatie volgens wethouder Edward Piena (Jeugdzorg, Wmo en Participatie) nauwelijks veranderd.

Naast het chauffeurstekort, wordt door de gemeente ook de toestroom van het aantal leerlingen en jeugdigen als reden genoemd voor de moeilijkheden. “Maandelijks komt er minimaal een extra reiziger bij”, schetst het college van B&W. “Wanneer dit een indicatie betreft voor individueel vervoer, heeft het een grote impact op de organisatie van het vervoer. Er is zo namelijk een chauffeur minder beschikbaar voor de te rijden routes.”

Om dit probleem op te lossen is Ridderkerk strenger geworden in de beoordeling bij het toekennen van vervoer. “Aanvragen worden nu kritischer getoetst. Ook zullen wij meer een beroep gaan doen op de eigen verantwoordelijkheden van ouders”, aldus het college.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.