Sinds 1 juli

Niemantsverdriet stopt met Wmo-vervoer Ridderkerk: ‘Handen vol aan ander contract’

Ridderkerk
Luchtfoto van Ridderkerk. Foto: Shutterstock

Taxibedrijf Niemantsverdriet is gestopt met de uitvoering van het Wmo-vervoer in Ridderkerk. Er was in die gemeente weinig belangstelling voor de dienstverlening van het bedrijf, waardoor het niet rendabel was om er nog ritten uit te voeren.

“Toen wij aan deze opdracht begonnen waren we een beperkt bedrijf”, vertelt Niemantsverdriet-directeur Martijn van Ballegooijen. “Ondertussen hebben we een groot Wmo-contract van de gemeente Nissewaard gekregen. Daar hebben wij onze handen dermate aan vol, dat het niet meer te doen is om op een goede manier invulling te geven aan dat andere contract.”

Niemantsverdriet nam vanaf 1 februari 2023 in die gemeente het stokje over van Taxi Overgaauw. Dat bedrijf maakte in december 2022 bekend te stoppen met het uitvoeren van doelgroepenvervoer. Toenmalig directeur Jan Ollefers gaf destijds tegenover deze site aan als eenmanszaak verder te gaan.

Daarnaast is het volgens Van Ballegooijen voor zijn bedrijf ook zakelijk niet meer interessant om in Ridderkerk te rijden, omdat slechts een enkeling in die gemeente nog gebruik maakte van het taxibedrijf uit Spijkenisse. “Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat het nauwelijks iets oplevert, als voor één ritje 40 á 50 kilometer naar Ridderkerk moet rijden. Elke rit is dan disruptief in de gewone planning”, aldus Van Ballegooijen.

Impact

Hoewel de gemeente het vertrek van Niemantsverdriet betreurt, heeft het vertrek van het taxibedrijf uit Spijkenisse nauwelijks gevolgen voor de dienstverlening van het Wmo-vervoer in Ridderkerk. “De impact van het besluit is erg klein”, schrijft het college van burgemeesters en wethouders in een raadsbrief. “Slechts een enkeling maakte gebruik van de diensten van deze vervoerder.”

Daarnaast zijn er in de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) met Trevvel, Rotterdamse Taxi Centrale (RTC), Taxi Air en HaarsGroep, nog vier vervoerders actief die Wmo-vervoer uitvoeren. Dit komt door het nieuwe vervoerssysteem (eigen kracht model), die de betreffende gemeenten in augustus 2023 introduceerden. Via een open house-constructie konden meerdere vervoerders meedoen aan de opdracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.