Fout in aanbesteding

Utrechtse gemeenten regelen op laatste moment toch leerlingenvervoer voor 600 kinderen

Schooltassen en jassen
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

De problemen die spelen rondom het leerlingenvervoer in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist zijn opgelost. Dat schrijven de vijf Utrechtse gemeenten in een gezamenlijk persbericht. Voor de ruim zeshonderd kinderen, die vanaf augustus tot de kerstvakantie mogelijk zonder leerlingenvervoer zouden komen te zitten, zijn “passende oplossingen” gevonden.

Een groot deel van de ouders gaan hun kinderen zelf naar school brengen en maken daarvoor gebruik van diverse regelingen, zoals een kilometervergoeding of budget voor een elektrische fiets. Daarnaast hebben de gemeenten met verschillende kleine vervoerders afspraken gemaakt over de inzet op verschillende routes. Ook worden twee grote touringcars ingezet om leerlingen te vervoeren naar scholen in Utrecht en Zeist. “Het is gelukt om extra chauffeurs en begeleiders te werven en op te leiden”, schrijven de gemeenten.

Gat

Door een fout in de aanbesteding dreigden ruim zeshonderd kinderen in Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist tot de kerstvakantie zonder leerlingenvervoer te zitten. Het contract van Connexxion, dat in deze vijf gemeenten het stokje overneemt van Willemsen- de Koning, treedt per 1 januari 2025 in werking, terwijl het contract met Willemsen- de Koning deze zomer al afloopt. Daardoor ontstond er een gat in de dienstregeling tussen de start van het nieuwe schooljaar en de kerstvakantie.

De vijf gemeenten hebben de zomermaanden doorgewerkt om voor ieder kind oplossingen te bewerkstelligen. Zo moest in juli nog voor ruim vijfhonderd kinderen een oplossing worden gevonden. Dat is door de inzet van kleine vervoerders en touringcars inmiddels gebeurd. Munckhof en Qarin nemen tijdens de overbruggingsperiode de regie van het vervoer voor hun rekening.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.