Amersfoort-Zwolle

Gebo, Betuwe Express en Kupers zetten stekkerbussen in voor vervangend vervoer NS

Vervangend vervoer NS. Foto: Shutterstock, Martin Bergsma

Treinreizigers van NS kunnen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen als vervangend vervoermiddel. Tussen Amersfoort Centraal en Zwolle zijn werkzaamheden en de spoorvervoerder gebruikt daar drie elektrische touringcars.

Die bussen zijn van de touringcarbedrijven Gebo Tours, Betuwe Express en Kupers Touring. Zij kochten elk een nieuwe elektrisch aangedreven bus van de Chinese fabrikant Yutong en zetten die in voor vervangend vervoer voor NS-reizigers.

Elektrische stadsbussen zijn in Nederlandse steden een steeds bekender gezicht, maar touringcars rijden voornamelijk nog op verbrandingsmotoren. Begin vorig jaar meldde een touringcarbedrijf uit Maassluis, Nooteboom Tours, voor het eerst met een elektrische touringcar in Nederland te rijden.

Uitstootvrij

Voor NS is het zaak dat er snel meer bussen bijkomen die niet op fossiele brandstoffen rijden. Het openbaarvervoersbedrijf zegt te streven naar vervangend vervoer dat vanaf 2030 helemaal geen broeikasgassen uitstoot.

Naast elektrische touringcars, kijkt NS ook naar bussen die op waterstof rijden. Samen met vervoersbedrijf Jan de Wit Groep doet de spoorvervoerder proeven met zo’n touringcar die rijdt op de alternatieve energiedrager. Deze bus rijdt vanaf oktober als vervangend vervoer bij werkzaamheden.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP