Evenement

Deel- en huurfietsen razend populair bij Nederlandse sportfans op Olympische Spelen

Veel bezoekers gebruiken huurfietsen om zich te verplaatsen in Parijs. Foto: ANP/Hollandse-Hoogte/ Owen O’Brien.

De Nederlandse sportfans die in Parijs zijn voor de Olympische Spelen pakken massaal de fiets om de verschillende locaties te bereiken. Rond de stadions waar sporters van TeamNL in actie komen krioelt het van de huur- en deelfietsen, maar ook zelf meegenomen fietsen.

“Je bent toch een Nederlander hè”, zegt een hockeyfan terwijl hij net zijn fiets op slot heeft gezet bij het Yves-du-Manoir-stadion. “We zijn vier dagen in Parijs en als inwoner van Drenthe pak je dan toch het liefst de fiets. Voor vier dagen en vier personen hebben we in totaal 375 euro betaald.”

Holland Bikes, dat op drie locaties in Parijs fietsen verhuurt, merkt een forse toename van de vraag naar fietsen. “Het loopt momenteel storm. De vraag is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar in deze periode. We verhuren de fietsen vooral aan Nederlanders”, aldus een woordvoerder van het verhuurbedrijf, dat tegen de duizend fietsen in bezit heeft.

50 euro per dag

Mensen tellen tot wel 50 euro per dag neer om een fiets te huren, vertelt een echtpaar bij een van de sportwedstrijden. “Wij waren er vroeg bij, want we wilden graag elektrische fietsen. Het zijn behoorlijke afstanden die we afleggen en je moet ook een beetje om je lichaam denken. Die stadsfietsjes op de hoek van de straat zijn niet ideaal voor je houding”, vertelt de vrouw. “Het is heerlijk weer en in de metro’s is het bloedheet en bovendien erg druk”, voegt haar man eraan toe. Een enkeling heeft zijn eigen fiets achterop de auto meegenomen en sommigen hebben een vouwfiets aangeschaft.

In Parijs komt regelmatig een in het oranje geklede stoet mensen voorbij die zich op vrij eenvoudige, via een app te boeken, stadsfietsen vervoert. Onder meer de Lime- en Vélib-fietsen zijn populair. En aanzienlijk goedkoper dan de wat luxere fietsen.

Lime

“We zien een stijging van 50 procent in het aantal ritten vergeleken met dezelfde data vorig jaar”, aldus een woordvoerder van Lime. “Sinds de start van de Spelen heeft Lime 60.000 nieuwe gebruikers geregistreerd die voor de allereerste keer een Lime-reis hebben gemaakt.” De routes tussen de olympische locaties worden het meest bezocht. Het gaat onder meer om de fietspaden langs de Seine en rond de Champs-Élysées.

Ook veel Nederlandse sporters pakken de fiets, aldus NOC*NSF. De sportkoepel stelt in het olympisch dorp fietsen beschikbaar.

De Olympische Spelen duren tot en met zondag.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP