Melbourne

Weer doet een wereldstad elektrische stepjes in de ban

Deelstepjes in Melbourne. Foto: Shutterstock, ben bryant

De Australische stad Melbourne sluit zich aan bij een groeiende lijst van wereldsteden die de verhuur van elektrische deelsteps verbieden. De stepjes gaan in de ban vanwege zorgen over veiligheid en openbare orde.

De Australische stad heeft de samenwerking met verhuurbedrijven Lime en Neuron formeel beëindigd, meldt persbureau Bloomberg. Beide deelaanbieders hebben dertig dagen de tijd gekregen om hun steps van de straten te verwijderen.

Het besluit komt na honderden klachten en ongevallenmeldingen, wat leidde tot toenemende bezorgdheid over de veiligheid van de e-steps. Burgemeester Nicolas Reece van Melbourne benadrukt in een verklaring dat de maatregel noodzakelijk is om “de chaos op de voetpaden te beëindigen en de stad weer veilig te maken.”

7.000 ritten per dag

In 2022 lanceerde Melbourne zijn proefproject met e-steps, dat aanvankelijk een succes leek te zijn. Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN werden de stepjes in de ruim 5 miljoen inwoners tellende stad elke dag 7.000 keer verhuurd, wat volgens het gemeentebestuur bijdroeg aan een vermindering van de CO2-uitstoot. De keerzijde was een toename in het aantal ongevallen. Een rapport van het Royal Melbourne Hospital uit 2023 meldt meer dan 250 verwondingen, waaronder een dodelijk ongeval.

Lime, een van de getroffen verhuurbedrijven in Melbourne, bestempelt het besluit in een reactie als “betreurenswaardig” en hoopt dat niet nog meer steden het voorbeeld van Melbourne zullen volgen.

Parijs

Melbourne’s beslissing is niet uniek in de wereld. Parijs, destijds e-stephoofdstad van Europa, besloot in 2023 om de verhuur van elektrische steps te verbieden, na soortgelijke klachten over overlast en veiligheid. Kopenhagen voerde eerder al beperkingen in, en ook steden als Barcelona en Rome hebben stappen ondernomen om de impact van deze voertuigen op het stadsverkeer te beperken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group