Evaluatie BROEM-curus: ouderen tevreden, effect niet meetbaar

Ouderen zijn tevreden met de resultaten van de BROEM-cursus. Niet duidelijk is echter of ze er echt iets van opsteken, zo blijkt uit een evaluatie van de SWOV.
De BROEM-cursus biedt de oudere automobilist een ontspannen gelegenheid om tijdens een rit een deskundig advies over zijn of haar rijstijl te krijgen. De ouderen die aan de BROEM-cursus hebben deelgenomen, zijn zeer enthousiast over de cursus, zo blijkt uit de evaluatie. Niet alleen beoordelen ze de cursus als goed tot zeer goed, naar eigen zeggen heeft de cursus ook een positief effect gehad op hun theoretische kennis en hun zelfvertrouwen, en weten ze beter wat hun sterke en minder sterke kanten in het verkeer zijn.
Het zelfgerapporteerde effect op de theoretische verkeerskennis kan echter niet worden gestaafd aan de hand van de resultaten van een kennistoets. De prestatie van de BROEM-cursisten op deze kennistoets was na de cursus niet verbeterd en ze presteerden ook niet beter dan de ouderen die niet aan de cursus hadden deelgenomen. Voor meer inzicht in het effect van de BROEM-cursus op de verkeersveiligheid is het wenselijk om de evaluatie uit te breiden met een voor- en nameting van het rijgedrag. Een effect op het rijgedrag zegt namelijk meer over de effectiviteit van een educatieprogramma dat gericht is op het verbeteren van de verkeersveiligheid dan een effect op de kennis. Door de zelfgerapporteerde effecten op het verkeersgedrag te vergelijken met effecten op werkelijk rijgedrag kan bovendien worden nagegaan of de cursus niet tot een vals gevoel van veiligheid leidt. Het is van belang om dat na te gaan, omdat cursisten in het ergste geval kunnen gaan handelen naar een onterecht toegenomen veiligheidsgevoel, waardoor de cursus juist tot onveilige(r) situaties kan leiden.
De huidige evaluatie van de BROEM-cursus heeft ook suggesties opgeleverd voor verbetering van de cursus. Deze variĆ«ren van het vergroten van de naamsbekendheid van de BROEM-cursus en het inzetten op de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder ā€“ de groep met de grootste kans op functiestoornissen en het hoogste overlijdensrisico ā€“ tot het aandacht besteden aan de keuze en het gebruik van producten die de veiligheid en mobiliteit van ouderen kunnen verbeteren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.