Weekend-P+R bij VU medisch centrum

parkeren_amsterdamBezoekers van Amsterdam kunnen vanaf 1 juni in het weekend gebruik maken van nieuwe P+R-plekken bij het VU medisch centrum. Er komen 450 plekken beschikbaar in het weekend wanneer de VU-garage veel rustiger is dan door de week. In totaal komen er dit jaar 4000 P+R-plekken bij in Amsterdam.

De P+R-locaties (Parkeren en Reizen) in Amsterdam worden steeds beter gebruikt, in 2012 parkeerden er bijna 500.000 auto’s op één van de zeven P+R-terreinen. Met name P+R Olympisch Stadion is populair en staat vrijwel altijd vol. In het weekend kunnen bezoekers nu dus ook terecht op de nabij gelegen P+R VU medisch centrum. Andere uitbreidingen dit jaar gaan plaatsvinden bij RAI, Sloterdijk en de Zuidas. Op dit moment zijn er in Amsterdam 2350 P+R-plekken, in 2016 zijn dat er maximaal 8800. Deze zijn deels fulltime beschikbaar en deels flexibel (zoals nu in VU medisch centrum). Er zijn zes P+R-locaties dagelijks open: ArenA, Zeeburg, Sloterdijk, Bos en Lommer, World Fashion Centre en Olympisch Stadion. Weekend-P+R VUmc is van vrijdag 18.00 uur tot maandag 4.00 uur beschikbaar.
Amsterdam wil duizenden extra P+R-plekken realiseren door gebruik te maken van parkeerplaatsen die nu leeg staan, zoals de VUmc-plekken in het weekend. Met de nieuwe P+R-aanpak worden meer plekken gerealiseerd voor minder geld, aldus de gemeente. Door alle maatregelen in te voeren, inclusief automatisering, wordt jaarlijks € 700.000,- bespaard op de exploitatie van P+R, zelfs bij het sterk gestegen aantal. P+R-gebruikers bezoeken vooral vrienden en familie of bezoeken de binnenstad. Ze geven per auto gemiddeld € 115,- uit aan attracties, winkels en horeca.
Naast de uitbreiding van P+R-plekken wordt dit najaar een spits-/daltarief ingevoerd waarmee gestimuleerd wordt om juist na de ochtendspits naar een P+R-terrein in Amsterdam te komen. Het parkeren in het dal kost € 1,- per dag. Tegen een gereduceerd P+R-tarief kan men OV-kaartjes kopen. Bezoekers die door de week vóór 10 uur komen, betalen € 8,- per dag, exclusief OV-kaartjes. Dit om geen extra verkeer aan te trekken tijdens de drukke ochtendspits. In het najaar is op digitale borden op de A10 de actuele beschikbaarheid van P+R-plekken te zien. Daardoor moeten de wachtrijen korter worden en hoeven automobilisten minder lang te zoeken naar een beschikbare P+R-plek.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.