Vijfduizend voertuigen met ECOSTARS

ecostarsEen jaar geleden begon Rotterdam aan met ECOSTARS, een Europees erkenningensysteem voor bedrijven die schoner rijden. Inmiddels rijden er 5000 bedrijfsvoertuigen met een ECOSTARS-erkenning.

ECOSTARS is een erkenningsregeling voor vervoerders van vracht en personen. Onder goederenvervoer vallen busjes en vrachtwagens en onder personenvervoer vallen bussen, touringcars en minibusjes.

Voorwaarde is dat vervoerders opereren in Rotterdam en omgeving of hier een thuisbasis hebben.

Geïnteresseerde bedrijven melden zich aan en krijgen op basis van hun duurzame prestaties op het gebied van voertuig- en brandstofkeuze sterren toegekend. Ook worden er sterren toegekend voor het verduurzamen van bedrijfsprocessen.

Hoe meer sterren, hoe beter een bedrijf presteert op het gebied van duurzaam transport en distribueren. Daarnaast ontvangt elke deelnemer gratis advies voor het bereiken van de volgende ster.

Een voorbeeldbedrijf is Bidvest Deli XL die momenteel aan een vijfsterren-erkenning werkt. Afvalverwerker Klok Containers beschikt al over vijf sterren. Beide bedrijven hebben geïnvesteerd in besparende maatregelen als de verduurzaming van het wagenpark en beter onderhoud (zoals het wekelijks checken van de bandenspanning). Ook het rijgedrag van de chauffeurs kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot. Beide bedrijven hebben een fleet management systeem geïnstalleerd. Door middel van geïnstalleerde ‘black boxes’ wordt het rijgedrag gemonitord.

Een lager energieverbruik, minder kosten, minder CO2-uitstoot en schonere lucht zijn vooralsnog de beloning. Maar Rotterdam onderzoekt nog of bedrijven met vier of vijf Ecostars in aanmerking kunnen komen voor bepaalde privileges, zoals verruiming van venstertijden voor laden en lossen.

Het project Ecostars is sinds 2009 in zeven Europese steden en regio’s van start gegaan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.