Help een eenzame oudere en mijd de spits

ouderenzorgStudenten verzorgen één keer per week het ontbijt en diner bij een eenzame oudere, vermijden hierdoor de spits en in ruil daarvoor verzorgen deze ouderen de kledingwas van de student van één week.

Het is nog maar een idee, maar wel origineel en creatief, aldus de jury van de City Challenge van de gemeente Arnhem.

Die riep de hulp van studenten in om ideeën te genereren waarmee studenten kunnen worden verleid de spits te mijden, voor zover ze met de auto reizen.

Er kwamen 55 ideeën binnen, die uiteindelijk tot 5 prijswinnaars leidden.

De eerste prijs ging naar het concept ‘FileMeister’ van Ruben Spelier. Dit concept biedt een Carpool-light-systeem waarbij studenten met forenzen gaan carpoolen via een bestaande app (Roudle). Slim, aldus de jury, omdat het gebruik maakt van een bestaande app. Hierdoor kan het ook met een relatief laag budget uitgevoerd worden.

De tweede prijs is gegaan naar ‘Sporty Spitsuur’ van Alannah Paans. Korting voor studenten op een sportschoolabonnement tijdens het spitsuur. Een concept dat volgens de jury vooral spitsmijdingen in de avonduren kan realiseren, maar dat het voor de ochtendspits minder effectief zal zijn. Met dit concept wordt er een win-win situatie gecreëerd voor zowel student als ondernemer van de sportschool én voor de gemeente.

De derde prijs ging naar Niels en Dennis Bergervoet voor ‘Spitseten’. Studenten kunnen met korting tijdens de spits op school eten (ontbijt en avondeten) om ze op die manier buiten de spits te laten reizen. Het is in principe makkelijk, snel en met een relatief klein budget uit te voeren, aldus de jury.

’66days’ van Marieke de Boer staat op de vierde plaats. Gemiddeld kost het 66 dagen om van een nieuwe gewoonte een automatisme te maken. Het initiatief 66DAYS laat een groep studenten gedurende 66 dagen kennismaken met verschillende alternatieven om te doen tijdens spitstijd. De alternatieven die we in 66DAYS aangedragen zijn toegespitst op het leven van studenten, zoals een rondleiding door plaatselijke industrie, yoga en een wandeling door het centrum. Het idee is om studenten via een bierviltje met QR-code te benaderen. Wel denkt de jury dat de uitvoering ingewikkeld zal zijn.

En op de vijfde plaats eindigde ‘Waar was je nou?’, het tweede concept van Ruben Spelier. Het concept kijkt vanuit een sociale invalshoek naar het probleem en verbindt ouderen en studenten aan elkaar, aldus de jury. Studenten verzorgen één keer per week het ontbijt en diner bij een (eenzame) oudere, vermijden hierdoor de spits en in ruil daarvoor verzorgen deze ouderen de kledingwas van de student van één week.

Binnenkort wordt bekeken welke ideeën eventueel in de praktijk kunnen worden gerealiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.