Nieuwe software toont verkeersdrukte op basis van Google Maps

Googledata
Foto: Google Maps

GoogledataOp basis van Google Maps verkeersinformatie verzamelen en analyseren, dat kan met een nieuw programma van de Nederlandse technologiebedrijven Localyse en T4Technology. Het is de eerste tool in de BeNeLux die dat kan, benadrukken de ontwikkelaars.

Origin-Destination Intelligence (ODIQ) heet de software, vertelt Jeffrey Benning, business development manager bij Localyse. En het werkt simpel, zegt hij. De gebruiker kiest een stuk weg dat hij of zij in kaart wil brengen. Vervolgens kiest diegene op welke momenten de weg gevolgd moet worden en voor hoe lang. En tenslotte rollen er om de zoveel tijd grafieken uit het programma en ziet de gebruiker exact op welke momenten het druk is en waar precies. Je kunt zo niet alleen files of vertraging in beeld brengen, zegt Benning, maar ook kijken waar het rustig is en of bijvoorbeeld tolheffing werkt of niet.

1 miljard mensen

Al die gegevens haalt de software uit Google Maps, vervolgt hij. En Google krijgt die gegevens weer van de zeker 1 miljard mensen wereldwijd die Maps gebruiken. Die schat aan informatie is volgens Benning erg gewild. Maar gegevens over hoeveel autoā€™s waar rijden bijvoorbeeld, die geeft Google niet. Echter, er is een achterdeurtje, zegt Benning: informatie over vertragingen is wĆ©l beschikbaar, de zogenoemde floating car data. En die informatie kan Localyse, als Google Maps Premier partner, dus gebruiken. En al die informatie vullen ze vervolgens aan met openbare verkeersdata.

Localyse en T4Technology zijn de eerste in de BeNeLux die dit met Google Maps kunnen, benadrukt hij. Maar er zijn vergelijkbare initiatieven in de wereld, vertelt hij. Uber, van het gelijknamige taxi-initiatief, stelt via Uber Movements bijvoorbeeld ook zulke gegevens beschikbaar.

Het Nederlandse onderzoeksbureau Hastig levert ook floating car data, maar dan van TomTom. Er zijn wat verschillen met de Localyse-tool, vertelt onderzoeker Richard van de Werken. Zo geeft de Hastig-tool wel een indicatie van hoeveel verkeer er op een bepaalde weg rijdt. En alle gegevens zijn ook nog eens met terugwerkende kracht tot 2008 te raadplegen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.