Amsterdam blijft voorlopig bierfietsen weren uit het centrum

Bierfietsen blijven voorlopig niet toegestaan in het centrum van Amsterdam. Het besluit van de burgemeester van Amsterdam om met ingang van 1 november bierfietsen en andere groepsfietsen te verbieden in het centrum, blijft voorlopig van kracht. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State.

Verschillende exploitanten van bierfietsen hadden de Raad van State in een spoedprocedure gevraagd om het besluit van de burgemeester te schorsen. Zij zeggen dat zij in financiƫle problemen komen door het verbod.

Afweging van belangen

De voorzieningenrechter ging daar niet direct op in, maar beperkte zich in de uitspraak tot een afweging van de belangen van de exploitanten en de burgemeester bij een schorsing van het verbod.

Naar het oordeel van de rechter weegt het belang van de burgemeester bij het voorkomen van die overlast en hinder zwaarder dan het financiƫle belang van de exploitanten. Uit klachten en meldingen van Amsterdammers, maar ook uit waarnemingen van de politie, blijkt dat de bierfietsen overlast en verkeershinder veroorzaken.

Niet onderbouwd

De exploitanten hebben naar het oordeel van de rechter niet onderbouwd dat zij in financiƫle problemen komen door het verbod. Het verbod geldt alleen in het centrum, benadrukt de rechter. In de wijken daaromheen kan nog wel met bierfietsen worden gereden.

Met deze uitspraak van de rechter is nog niet het laatste woord gezegd over bierfietsen in het centrum van Amsterdam. De uitspraak is een voorlopig oordeel. De Raad van State buigt zich later nog uitgebreid over de bezwaren tegen het verbod op bierfietsen.

Er volgt nog een zogenoemde bodemprocedure, met daarin een inhoudelijke beoordeling. Deze spoedprocedure leent zich hier niet voor. Tot er uitspraak in die bodemprocedure is gedaan, zijn bierfietsen in het centrum van Amsterdam in ieder geval niet toegestaan.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.