Breda krijgt 200 meldingen over ‘olifantenpaden’

Bijna tweehonderd inzendingen over olifantenpaden op zo’n honderd verschillende locaties. De ‘buit’ meldingen die de gemeente Breda kreeg, is enorm. Ze volgen op een oproep, eind april, om foto’s van uitgesleten paden door parken of groenstroken, ontstaan door veelvuldig gebruik door wandelaars of fietsers.

De gemeente wil een aantal van deze paden anders inrichten. Hoe precies, dat moet zich uitwijzen. “Dat ligt aan het soort pad en hoe het nu gebruikt wordt”, valt te lezen in een verklaring. Het uiteindelijke doel is om ‘betere en aantrekkelijkere verbindingsroutes’ voor voetgangers en fietsers te creëren. De werkzaamheden moeten volgend jaar starten.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Wethouder Boaz Adank is enthousiast over het project. “Het is echt tof om te zien dat zoveel mensen een olifantenpaadje hebben ingestuurd. Mooi dat we in Breda op deze manier samen werken aan een betere fietsstructuur. Door op plaatsen kleine ingrepen te doen kan er veel winst ontstaan voor de fietsers en voetgangers. We realiseren ons natuurlijk ook dat de charme van dit soort olifantenpaadjes juist zit in de kleinschaligheid en de burgerlijke ongehoorzaamheid. Daar zullen we daarom ook met zorg mee omgaan.”

Foto’s van de meest opvallende 25 paden worden komend weekend tentoongesteld tijdens het FietsFiesta, een festival in de stad vol sportieve en culturele activiteiten voor iedereen die van fietsen houdt.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.