Controleactie

Belgisch Limburg: met mobieltje achter stuur, dan rijbewijs kwijt

Actie België telefoon verkeer
Op bestuurders die hun telefoon achter het stuur gebruiken, wordt volgende week in Belgisch Limburg extra gecontroleerd. ANP / Hollands, 2021

Wie volgende week vanuit Nederland de Belgische provincie Limburg inrijdt, moet op zijn of haar tellen passen. De politie houdt er een week lang een controleactie op het gebruik van het mobieltje achter het stuur. Wie betrapt wordt, is zijn rijbewijs voor acht dagen kwijt. De bestuurder moet zich vervolgens verantwoorden voor de rechter.

Dat maakte het parket van het Openbaar Ministerie in de Belgisch-Limburgse hoofdstad Hasselt donderdag bekend. “Afleiding door gsm-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer”, aldus het parket. “Volgens studies is er in 8 procent van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar.”

Volgens het parket is het gebruik van het mobieltje achter het stuur een hardnekkig probleem. “Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Mentaliteitswijziging is noodzakelijk.” Om die reden gaat de Belgische politie van maandag 14 november tot en met zondag 20 november extra opletten wie achter het stuur met de gsm in handen zit.

Veel ophef

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt het ‘een hele goede actie’. “Ik pleit al langer voor een andere manier van straffen voor telefoongebruik in het verkeer. Een hoge boete is vervelend, maar het verandert niets aan het gedrag. Deze actie zal veel ophef veroorzaken, maar alleen dat is al goed om het probleem onder de aandacht te brengen. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Een stevige actie als deze is in België wettelijk toegestaan. Dat is uiteraard een belangrijke voorwaarde om deze vorm van handhaving uit te kunnen voeren. “Verder moet de actie goed gecommuniceerd worden”, vult Tertoolen aan. “De bestuurders die daar dagelijks rijden maar nooit gecontroleerd worden, moeten weten dat er extra controle gaat plaatsvinden”.

Tegelijkertijd hoopt Tertoolen dat het niet bij deze ene actie blijft. “Ik ben niet zo’n voorstander van incidentele controles van de politie. Als je echt gedragsverandering voor elkaar wil krijgen, moet je consequent zijn in de handhaving.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.