Fietscommunity Groningen

Fietscommunity Groningen werkt samen aan innovatieve fietsprojecten

Fietscommunity Groningen
De Fietscommunity Groningen gaat onder meer nadenken over innovatieve en duurzame fietsprojecten. Provincie Groningen

Om de fiets in de provincie Groningen nog beter op de kaart te zetten, is er een heuse Fietscommunity opgericht. Een netwerk van overheden, onderwijsinstellingen, belangenorganisaties en zelfstandigen gaat samenwerken om bestaande fietsprojecten te verbinden en nieuwe fietsinitiatieven te ontwikkelen. Eerder deze week was de officiële aftrap.

De community komt minimaal drie keer per jaar bij elkaar om te praten over verschillende fietsthema’s. Dit jaar gaan de bijeenkomsten bijvoorbeeld over verkeersveiligheid, fietsstimulering en infrastructuur. Door de krachten te bundelen wil de community bijdragen aan nog meer fietsgebruik en helpen om het aantal fietsongevallen terug te dringen.

“Een onderdeel van de community is om kennis te delen en gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden voor het opzetten van nieuwe, innovatieve projecten”, vertelt een woordvoerder van de Provincie Groningen. “Op dit moment is het thema veiligheid een hot item en zijn er verschillende partijen die hier samen mee aan de slag gaan. Ook zijn er aangesloten partijen bezig met het organiseren van een dag voor de fiets. Plannen worden hiervoor uitgewerkt en in een volgende bijeenkomst gepresenteerd.”

Toegevoegde waarde

De fietscommunity bestaat op dit moment uit verschillende organisaties (zoals de ANWB, het UMCG en de Fietsersbond), fietswinkels, wielerverenigingen, Groninger gemeenten en zelfstandigen. Alle deelnemers hebben beroepsmatig of vanuit persoonlijke interesse te maken met de fiets. Of zoals de woordvoerder van de provincie het formuleert: “Iedereen die iets heeft met fietsen, is van harte welkom om aan te sluiten bij de Fietscommunity Groningen.”

De provincie is initiatiefnemer van de fietscommunity. In 2022 organiseerde de provincie twee bijeenkomsten om de toegevoegde waarde te onderzoeken. “Er is bij de verschillende partners getoetst wat de meerwaarde zou zijn van de community. Ook hebben we in ons Uitvoeringsprogramma Fiets in 2020 verschillende partijen gevraagd naar wat er moet gebeuren op het gebied van Fietsen in onze provincie. Meer verbinding tussen partijen onderling was één van de onderwerpen die daaruit naar voren kwam. Dit is voor ons de aanleiding geweest om aanjager te zijn van een Fietscommunity in Groningen,” aldus de woordvoerder.
De provincie stelt ook geld beschikbaar voor nieuwe fietsprojecten vanuit de community.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.