Renovatie Heinenoordtunnel

‘Verkeerssituatie Hoeksche Waard onacceptabel door werkzaamheden’

Heinenoordtunnel
De renovatie van de Heinenoordtunnel zorgt voor extra verkeersdrukte in de Hoeksche Waard. ANP / Peter Hilz

De gemeenteraad Hoeksche Waard maakt zich ernstig zorgen over de toegenomen verkeersdrukte als gevolg van de renovatie van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug. Gisteravond kwam de raad samen met burgemeester Charlie Aptroot en wethouder Harry van Waveren (Mobiliteit) samen voor een spoedoverleg over de verkeerssituatie. 

Het college van burgemeester en wethouders verzocht Rijkswaterstaat eerder al dringend om aanvullende maatregelen te treffen en sneller te reageren op onvoorziene gebeurtenissen. De burgemeester heeft aangegeven de huidige situatie onacceptabel en onverantwoord te vinden – de werkzaamheden kunnen niet doorgaan wanneer de verkeersveiligheid niet goed gewaarborgd is in Hoeksche Waard.

Uit gesprekken met inwoners blijkt dat er verschillende onveilige verkeerssituaties ontstaan op de wegen in en rondom Hoeksche Waard. ‘Voetgangers en fietsers werden van de weg gedrukt op smalle dijken. Bewoners konden hun eigen erf niet meer af omdat hun straat vol stond. Doorgaand (vracht)verkeer moet eerder en beter worden omgeleid, zodat het niet in Hoeksche Waard terechtkomt. Wanneer dit niet gebeurt, ontstaat een gevaarlijke en onwenselijke situatie. De N217 loopt volledig vast, waardoor gebruik gemaakt wordt van smalle sluipwegen en dijken. Ook kunnen dan de hulpdiensten, zoals ambulance en brandweer, niet op tijd arriveren op hun bestemming’, zo staat er op de gemeentewebsite.

Om snel tot kortetermijnoplossingen te komen, eist de raad verbetering om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, de bereikbaarheid van de calamiteitenroutes te kunnen waarborgen en de veiligheid van inwoners te kunnen garanderen.

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. Ook de nabijgelegen Haringvlietbrug wordt dit jaar gerenoveerd, waardoor de verkeersstroom nog eens extra gestremd wordt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.