Bereikbaarheid stad en regio

Congres Mobiliteitstransitie ’23 van start in Madurodam

Congres Mobiliteitstransitie
Madurodam staat vandaag de hele dag in het teken van het Congres Mobiliteitstransitie. ProMedia / Marloes Kanselaar

Publieke mobiliteit, gedragsverandering, duurzaam woonwerk-verkeer, bereikbaarheid en leefbaarheid; Madurodam staat vandaag volledig in het teken van mobiliteitstransitie. Op het Congres Mobiliteitstransitie staat de hele dag de vraag centraal hoe we zowel de Nederlandse steden als de regio bereikbaar kunnen houden.

Met sprekers uit alle hoeken van het werkveld, worden de aanwezigen vandaag bijgepraat over de laatste stand van zaken op het gebied van mobiliteit. Hoe verhouden de verschillende crises waar ons land mee te maken heeft zich tot bereikbaarheid? Onderzoeker van de TU Delft Niels van Oort trapt het programma af met deze vraag.

En hoe krijgen we een ‘ecosysteem’ in de mobiliteitstransitie van de grond en wat is de samenhang met de andere te maken transities? Caspar de Jonge, programmamanager Mobiliteit en Transities bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deelt er zijn visie over met de deelnemers.

Verder is de dag gevuld met interessante en inspirerende deelsessies over deelmobiliteit en de regelgeving voor gemeenten, het structureel veranderen van reisgedrag en welke rol mobiliteitshubs spelen in de te maken transitie.

Debat

We sluiten de dag af met een scherp debat over de rol van de elektrische auto in het bereikbaarheidsvraagstuk. Panelleden debatteren over verschillende stellingen, vanuit allerlei invalshoeken. Moet de overheid volgens hen meebetalen om deelmobiliteit in minder verstedelijkte gebieden tot een succes te maken?

Dagvoorzitter Esther van Rijswijk zorgt voor een samenhangend geheel en stelt verdiepende vragen aan de sprekers, zodat alle deelnemers aan het einde van de dag geïnspireerd, gemotiveerd en vol nieuwe kennis weer naar huis gaan.

We hebben er zin in!

Lees ook:

Auteur: Marloes Kanselaar