Vergroening

Rotterdam wil autoverkeer Hofplein met 40 procent verminderen

Hofplein Rotterdam
Het Hofplein in Rotterdam is nu nog een belangrijke doorgaansroute voor autoverkeer. Shutterstock / Aerovista Luchtfotografie

Op het drukke Rotterdamse verkeersplein Hofplein komt beduidend meer ruimte voor fietsers en wandelaars en krijgt de auto minder plek. Het plein zal niet langer een doorgaande route zijn. Het doel is het autoverkeer daar met 40 procent te verminderen. Dat is een van de opvallendste punten uit de groenagenda 2023-2026 die burgemeester en wethouders van de stad hebben gepresenteerd.

Met meer dan 150 verschillende bomen wordt het plein, met de “iconische” fontein in het midden, groener en koeler. Onderzoek toont aan dat deze groene transformatie zal bijdragen aan het verminderen van hittestress in de binnenstad. Begin 2025 starten de werkzaamheden aan het Hofplein.

Daarnaast wordt er een grote ondergrondse waterberging aangelegd om wateroverlast te beperken. Het opgeslagen water zal gebruikt worden om de bomen en het groen van water te voorzien tijdens droge periodes.
“Het wordt echt een plek om naartoe te gaan in plaats van er zo snel mogelijk overheen te rijden”, aldus wethouder Vincent Karremans (buitenruimte en mobiliteit). “Ik ben er trots op dat we, ondanks dat het druk en vol is in de stad, we toch dit fantastische ontwerp hebben liggen. En bij het kampioenschap van Feyenoord kunnen we nog steeds de fontein in.”

20 hectare

Rotterdam wil dat er de komende jaren zeker 20 hectare groene ruimte in de stad bijkomt. In totaal krijgen 15 pleinen verdeeld over de stad een vergroeningsslag.

Het college wil extra groen realiseren in parken en op boulevards, maar ook in de straten dicht bij de bewoners. “Groen is belangrijk voor de kwaliteit van de stad, en het kan vele functies hebben. Het zorgt voor een aantrekkelijkere woonomgeving, bewoners voelen zich er beter door, het is goed voor de waterberging en voorkoming van hittestress, het biedt mogelijkheden voor sport, spel en recreatie, verhoogt de waarde van het vastgoed en draagt bij aan biodiversiteit”, zo staat in de nota.

De kosten van de projecten zijn onder meer door de inflatie flink hoger dan aanvankelijk gedacht. Het college besloot daarom dat twee projecten uitgesteld worden. Voor de groenagenda is in de collegeperiode 2022-2026 57 miljoen euro gereserveerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: ANP