Onderzoek

EasyPark: ‘Nederlanders vinden parkeerkosten buitenproportioneel’

Parkeergarage.
Foto: Parkeergarage. Foto ter illustratie. Pasko Oleksii

Een ruime meerderheid van automobilisten in Nederland, ervaren de kosten om te parkeren in parkeergarages als ‘buitenproportioneel’. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Norstat, uitgevoerd in opdracht van EasyPark. Hoewel de wil onder automobilisten om de auto in een parkeergarage te parkeren wel degelijk aanwezig is, vormen de parkeerkosten een serieuze drempel.

Maar liefst 83 procent van de respondenten ervaart de kosten in parkeergarages als buitenproportioneel. Slechts 27 procent is van mening dat het verhogen van parkeertarieven en het uitbreiden van betaald-parkeren zones bijdragen aan het leefbaarder maken van de stad. “Vooral parkeergarages worden als duur gepercipieerd”, zegt EasyPark-woordvoerder Jessica Vennik daarover. “Uit het onderzoek blijkt echter dat 66 procent aangeeft vaker gebruik te willen maken van parkeergarages, als de prijzen lager zijn.”

Communicatieprobleem

Volgens Vennik hebben parkeergarages op dit punt een communicatieprobleem. “Gemeenten en bedrijven zouden inwoners en bezoekers van steden beter moeten voorlichten over parkeertarieven. In drukke stadscentra kan het parkeren op straat namelijk duurder zijn dan in nabijgelegen parkeergarages. Dit heeft te maken met het beperkte aantal beschikbare parkeerplaatsen op straat en de hogere vraag naar parkeerruimte.”

Wel geeft een meerderheid aan het normaal te vinden dat gemeenten en bedrijven geld vragen om ergens te parkeren. 58 procent vindt dit zelfs logisch, zo blijkt uit het onderzoek.

Voordelen

Respondenten zien dan ook verschillende voordelen. “Het grootste voordeel van parkeergarages ten opzichte van parkeren op straat is met name de beschikbaarheid van parkeerplaatsen”, aldus EasyPark. “51 procent geeft aan dat er bijna altijd wel plek is om te parkeren. Het feit dat steeds meer garages contactloos betalen accepteren, wordt ook als een groot voordeel gezien.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.