Hollands glorie

Helmond wint prestigieuze prijs voor slimme verkeerstechniek

Een zelfrijdend voertuig. Foto ter illustratie Wikipedia, SjoerdMTA

De gemeente Helmond heeft de Europese Urban C-ITS Award gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een stad die veelbelovend gebruik maakt van C-ITS of ‘Coöperatieve Intelligente Transportsystemen’. Helmond maakt onder andere gebruik van slimme stoplichten en zelfrijdende shuttles, wat het bedrijf de prestigieuze prijs opleverde.

“Onze slimme verkeerslichten kunnen op verschillende manieren communiceren met voertuigen en weggebruikers”, vertelt wethouder Arno Bonte aan stadszaken. “Hulpdiensten krijgen groen licht bij kruispunten en andere weggebruikers krijgen een melding via flitsapps of navigatiesystemen. Op die manier kunnen zij sneller aan de kant.”

Zelfrijdende shuttles

Verder rijden er op het Helmondse bedrijventerrein Zuidoost Brabant zelfrijdende shuttles. Die hebben nu nog een bestuurder, maar volgend jaar gaan ze zelfstandig rijden. In 2025 wil de gemeente zelfrijdende shuttles tussen Brainport Smart District en de Automotive Campus laten rijden, en in 2027 ook in de binnenstad en omliggende gebieden.

Ook test de gemeente apps die fietsers voorrang geven, digitale rateltikkers voor slechtzienden en speciale systemen die waarschuwen voor gevaarlijke situaties.

Enige Nederlandse inzending

Helmond is al vijftien jaar betrokken bij de ontwikkelingen rondom slimme verkeerssystemen. Ook werkt de gemeente nauw samen met SmartwayZ.NL en het internationale C-Roadsplatform waar ook de prijs vandaan komt. Er waren in totaal 21 aanmeldingen, onder meer uit Wenen, Lissabon, Bordeaux, Parijs en Hamburg. Helmond was de enige Nederlandse inzending.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink