voetgangers

City Deal Lopen maakt wandelkaart van Utrechtse highlights

Voetgangers in Utrecht
De kaart wijst congresbezoekers de juiste kant op Shutterstock, Jan van der Wolf

City Deal Ruimte voor Lopen heeft een kaart gemaakt van de loopafstanden tussen belangrijke locaties binnen Utrecht. De kaart is ontwikkeld voor het WHO-congres over gezonde steden. “Maar het zou natuurlijk mooi zijn als zo’n kaart vaker wordt gebruikt bij internationale of meerdaagse congressen.”

De kaart, getiteld Utrecht Walking Time, ziet eruit als een metrokaart. Doel van de kaart is om de bezoekers van het congres te laten zien hoe gemakkelijk zij te voet naar het congresgebouw, hun hotel, of het avondprogramma in het centrum kunnen gaan. Daarnaast wil City Deal bezoekers laten zien hoe zo’n kaart het beeld van een stad kan veranderen.

Deze kaart is geïnspireerd op Metrominuto, een initiatief uit 2011 van de lokale overheid van Pontevedra in Spanje, dat gericht was op het bevorderen van lopen in de stad. Het bood een handig overzicht van wandelafstanden tussen verschillende punten in de stad op een eenvoudige en begrijpelijke manier. Metrominuto werd verspreid als een handige papieren kaart, te vinden op informatiepanelen van het openbaar vervoer en beschikbaar als gratis app.

Maatwerk

Volgens programmaleider Martine de Vaan van City Deal zou het mooi zijn als zo’n kaart vaker werd gebruikt bij congressen. “Het is wel steeds maatwerk: de hotels, restaurants en andere congreslocaties verschillen. Daar moeten we nog iets slims op bedenken.” De kaart zou echter ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, aldus de Vaan. “Laat het een inspiratie zijn voor andere toepassingen en andere steden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink