Snelheid omlaag

Rotterdam geeft drukke straat langs Diergaarde Blijdorp groene make-over

Foto: Diergaarde Blijdorp
De Van Aerssenlaan ligt aan de oude ingang van Diergaarde Blijdorp. Foto: ANP, Robin Utrecht.

De Rotterdamse Van Aerssenlaan, die langs de historische ingang van Diergaarde Blijdorp loopt, gaat in 2026 op de schop. De maximumsnelheid gaat omlaag naar 30 kilometer per uur, er komt meer groen en het fietspad wordt verbeterd. “Doordat er veel soorten verkeer door de straat rijdt, voelt de straat op sommige plekken onveilig.”

Dat schrijft de gemeente op haar eigen website. Zowel de tram als de bus stopt in de straat, er rijden auto’s en er is een vrijliggend fietspad. Aan beide zijkanten van de weg ligt ook nog een voetpad. Met name voetgangers en fietsers kunnen zich onveilig voelen bij het oversteken van drukke straat. Daarom gaat de snelheid omlaag, net als op 114 andere wegen in de stad. Het fietspad wordt ook verbeterd, maar het is nog niet duidelijk op welke manier.

Naast dat de weg veiliger moet worden, moet er ook meer groen komen. Dat is onderdeel van de Rotterdamse Groenagenda, waarbij de gemeente drie ‘groene routes’ verbetert. Eén van die groene routes loopt van het Euromastpark tot het Vroesenpark, en dus over de Van Aerssenlaan. Door de wegen tussen de parken te vergroenen, kunnen dieren zich beter verplaatsen. De gemeente laat bomen bijvoorbeeld beter op elkaar aansluiten: “Een rij met bomen helpt vleermuizen en vogels om zich te verplaatsen.” Ook moeten de routes fijn zijn voor inwoners om te wandelen of fietsen.

De gemeente combineert de werkzaamheden met het vervangen van de riolering. Tot en met september gaat de gemeente in gesprek met bewoners en weggebruikers. Eind dit jaar moet het eerste ontwerp van de nieuwe Van Aerssenlaan op tafel liggen. Begin 2026 starten de werkzaamheden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Laura Houtenbrink