Kantmarkeringen

Noord-Holland schildert lijnen op 324 kilometer fietspad voor verkeersveiligheid

Foto: fietspad in Noord-Holland
Als er op dit fietspad een kantmarkering zat, was het duidelijker zichtbaar geweest in het donker. Foto: Provincie Noord-Holland.

De provincie Noord-Holland gaat volgend jaar op alle provinciale fietspaden kantmarkeringen aanbrengen waar deze nog ontbreken. Het gaat om in totaal 324 kilometer aan fietspad. Deze witte lijnen aan de randen van het fietspad bevorderen de verkeersveiligheid, stelt de Provincie.

Door de kantmarkering is de grens tussen het fietspad en de berm of stoep duidelijker voor fietsers. Bovendien kunnen fietsers het fietspad zo beter zien in het donker, tijdens slechte weersomstandigheden of in een bosrijke omgeving. Dit maakt dat fietsers minder snel van de weg raken, wat helpt om fietsongelukken te voorkomen.

Kleine investering

“Verkeersveiligheid is een ontzettend belangrijk uitgangspunt voor ons als provincie”, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland. “De cijfers liegen er niet om: het blijft van groot belang om steeds met nieuwe oplossingen en innovaties te komen om onze wegen veiliger te maken.”

Volgens Olthof vereist het aanbrengen van de kantmarkeringen een relatief kleine investering, maar heeft het wel een positief effect op de verkeersveiligheid. “Onder andere met deze maatregel blijven wij ons inzetten om het aantal ongevallen te verminderen.”

Op 60 kilometer fietspad zijn al kantmarkeringen. De overige 324 kilometer wordt dit najaar nog onder handen genomen door Vermeulen Groep, die de aanbesteding gewonnen heeft. De provincie heeft onder meer gekozen voor deze aannemer vanwege diens duurzaamheidsinzet. De fietspaden blijven tijdens de werkzaamheden grotendeels toegankelijk. Daardoor zal de hinder minimaal zijn, verwacht de provincie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink