RAADGEVEND

10.000 krabbels voor referendum uitbreiding betaald parkeren Den Haag

Parkeren Den Haag
In Den Haag is al maandenlang gesteggel over uitbreiding van betaald parkeren in de stad. Beeld ter illustratie. Foto: Sirozy / Shutterstock

Den Haag kan zich opmaken voor een raadgevend referendum over het uitbreiden van betaald parkeren in de stad. Een handtekeningenactie om een referendum af te dwingen heeft de benodigde 10.000 krabbels binnen, meldt initiatiefnemer Hart voor Den Haag.

“Referendumkoorts in Den Haag. Kans om te stemmen over betaald parkeren neemt toe: Hart voor Den Haag initiatief haalt 10.000 handtekeningen”, schrijft de lokale Haagse politicus Richard de Mos op X.

De partij van De Mos is faliekant tegen het uitbreiden van het betaal parkeerbeleid in de Hofstad. De plannen van de gemeente om dat beleid verder door te trekken door de stad, zorgt al enige tijd voor veel discussie in Den Haag.

Het lukte De Mos niet om een meerderheid in de Haagse gemeenteraad aan zijn kant te krijgen, maar het lukte hem wel om 10.000 inwoners te mobiliseren om een krabbel te zetten voor het organiseren van een referendum over de kwestie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Betaald Parkeren
Hart voor Den Haag haalde 10.000 handtekeningen binnen voor een raadgevend referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in de Hofstad.

Gefaseerd invoeren

Nog dit jaar wordt in tien Haagse wijken betaald parkeren ingevoerd. Het gaat om delen van de Vogelwijk, Moerwijk, Houtwijk, Morgenstond en in Kijkduin. Het is de bedoeling om niet overal tegelijkertijd betaald parkeren in te voeren, maar om het gefaseerd verder uit te rollen.

Als het aan de gemeente ligt volgt betaald parkeren in 2025 en 2026 ook in de Binckhorst en op de Zichten, Dreven en Gaarden in Den Haag.

In Haarlem werd een uitbreiding van het betaald parkeren begin dit jaar al van tafel geveegd via een referendum. Zo’n 82 procent van de Haarlemmers zei toen massaal “nee” tegen betaald parkeren. Ook in Katwijk werd recent een referendum gehouden. Bijna driekwart stemde tegen en er ging een streep door de plannen.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl