Rollerbank

‘Flitsmeister’-apps voor fatbikecontroles tienduizenden keren gedownload

Foto: een jongen op een fatbike
Fatbikers waarschuwen elkaar online voor rollerbankcontroles. Foto: ANP, Hollandse Hoogte, Robin Utrecht

Het is eigenaren van opgevoerde fatbikes niet ontgaan dat de politie achter snelheidsovertreders aanzit. Via verschillende apps waarschuwen de snelle fietsers elkaar veelvuldig voor rollerbankcontroles. De apps werken, net als de bekende flitsapp Flitsmeister, via meldingen van gebruikers. Een van de apps, genaamd Rollerbank, is al meer dan 50.000 keer gedownload in de appwinkel van Google.

De Rollerbank-app bestaat al langer maar was initieel alleen bedoeld voor scooterrijders. Sinds februari is het ook mogelijk om controles van elektrische fietsen door te geven, blijkt uit een Instagram-bericht van Rollerbank. In de app is een kaartje van Nederland te zien, waarop staat waar nu mogelijk een controle plaatsvindt.

Meldingen

Gebruikers kunnen de meldingen liken of disliken om deze te beoordelen. Verder kunnen gebruikers een nieuwe melding aanmaken, waarbij ze moeten aangeven of het over een scooter- of fietscontrole gaat. Ook is in de app te zien wat precies gecontroleerd wordt, of het bijvoorbeeld gaat om een rollerbankcontrole of een helmcontrole.

In de Google Play Store is te zien dat de app meer dan 50.000 keer gedownload is. Het is niet te achterhalen hoe vaak de app gedownload is door iPhone-gebruikers, maar in de App Store van Apple staat de app op de 54ste plek in de ranglijst van navigatieapps.

TikTok

De app is niet de enige in zijn soort. Er is ook een andere app, genaamd RollerbankNL, die ongeveer hetzelfde werkt. De apps gaan veelvuldig rond onder fatbikers op sociale media. Een verkoper van opgevoerde fietsers prijst deze app op TikTok aan. Via zijn account, genaamd fatbikes_amsterdam, waarschuwt hij zijn 39.000 volgers om op te passen voor rollerbanken “met dit mooie weer”. Hij raadt zijn publiek daarom aan de RollerbankNL-app te installeren. Ook verkoopt hij displays, waarmee gebruikers tijdelijk de snelheid van hun fatbike terug kunnen schroeven. Het is onduidelijk hoeveel downloads RollerbankNL heeft, omdat deze alleen verkrijgbaar is in de App Store van Apple.

Tekst gaat verder onder de video

@fatbikes_amsterdam

Pas op voor rollerbanken met het mooie weer! Bestel jou M5 display optijd en voorkom een dure boete of inbeslagname DOWNLOAD DE ROLLERBANK APP IN APPLE OF PLAY STORE

♬ GTA San Andreas Theme – HYGH Lofi Music & Lobit & Cooky

Handhaving

Sinds begin dit jaar controleert de politie met een rollerbank of elektrische fietsen zijn opgevoerd. In Amsterdam resulteerde de controles van 225 fatbikes al in 177 processen-verbaal en twintig inbeslagnames. Landelijke cijfers zijn nog niet bekend. Wel start de politie binnenkort een campagne samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gericht op het tegengaan opgevoerde elektrische fietsen.

Auteur: Laura Houtenbrink