Knip in de Dam

Amsterdam bestrijdt Bijenkorffile door sluiproute uit Google Maps te halen

De Bijenkorffile
Het traject langs de Bijenkorf duurt normaliter vijf minuten, maar soms staat het verkeer twee uur vast. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

De gemeente Amsterdam neemt de komende tijd een aantal maatregelen om de zogeheten ‘Bijenkorffile’ aan te pakken. Zo wordt de Dam tussen Nes en Rokin over vijf weken eenrichtingsverkeer om een populaire sluiproute onmogelijk te maken. Google Maps beveelt momenteel de route nog aan als automobilisten navigeren naar de parkeergarage bij de Bijenkorf, maar door de maatregel is dat straks verleden tijd.

Normaliter duurt het ongeveer vijf minuten om het traject Blauwbrug tot het Rokin af te leggen met de auto, maar dit kan oplopen tot twee uur, blijkt uit onderzoek van de gemeente. De drukte ontstaat allereerst doordat auto’s in de rij staan voor Q-park De Bijenkorf. De situatie loopt echter uit de hand wanneer het verkeer de file probeert te omzeilen via het Wallengebied. Dat sluipverkeer zorgt voor de grootste vertraging op het traject.

Informatieborden

Het instellen van het eenrichtingsverkeer op een deel van de Dam vanaf 11 september, maakt de sluiproute onmogelijk. Dan wordt de route ook niet meer in Google Maps weergegeven. Ook past de gemeente in het najaar de parkeerinformatieborden aan. Die digitale borden verwijzen bezoekers dan niet langer naar andere parkeergarages die langs het drukke traject liggen. In diezelfde periode wil de gemeente een digitaal bord met actuele file-informatie bij het Waterlooplein plaatsen en een keerlus bij de Blauwbrug, zodat automobilisten de mogelijkheid hebben om te kunnen keren.

Foto: illustratie ingreep Dam
Op deze manier hoopt de gemeente het sluipverkeer te verhinderen. Foto: Gemeente Amsterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink