Inbeslagname La Souris

Inspectie worstelt om verkoop illegale fatbikes bij te benen: ‘Aanbod enorm gegroeid’

Foto: een fatbike van La Souris in Rotterdam
Sinds de inbeslagname heeft La Souris het 'Crossboss'-model offline gehaald voor "noodzakelijke updates" Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 1.100 fatbikes van scooter- en e-bikewinkel La Souris in beslag genomen, zo maakte online platform BOOS maandag bekend. Het gaat om modellen van de Chinese merken Ouxi en QM Wheel. Op andere websites zijn deze fietsen echter nog veelvuldig verkrijgbaar. “Het is heel ingewikkeld om alles tegen te houden”, laat de ILT desgevraagd weten.

Neem nu bijvoorbeeld de V20, een populair model van QM Wheel dat onlangs getest is door RTL Nieuws. Daaruit bleek dat het kinderlijk eenvoudig is om de snelheidsbegrenzer van het apparaat af te halen, waardoor de fiets veel harder kan dan de wettelijk toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. QM Wheel is een van de merken die bij La Souris in beslag zijn genomen en juist deze fiets is veelvuldig te koop bij Nederlandse webwinkels. Ae-trading, Voltfiets, Fatbikekoning en Gofatbike: het is slechts een greep uit de online winkels die de fiets nog verkopen. Tel daar een aantal webshops die handelen via Tiktok bij op, en de recente inbeslagname van de fietsen lijkt slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Enorm aanbod

De ILT benadrukt dat het geen uitspraken kan doen over lopende zaken, maar herkent het hierboven geschetste beeld. “We hebben gezien dat dit product erg populair is en dat het aanbod enorm gegroeid is”, vertelt een woordvoerder. Ze ziet dat mensen veel op het internet bestellen en dat met name daar het aanbod groot is. “Het is heel ingewikkeld als toezichthouder om alles tegen te houden, maar we doen ons best. Dat er toch nog aanbod overblijft, kunnen we niet uitsluiten.”

De ILT doet dan ook een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van consumenten. “Er is een makkelijke vuistregel”, zei Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT, vorige maand. “Gaat de fatbike harder dan 25 kilometer per uur? Dan gaat het om een ongekeurde en onverzekerde brommer. Als je dat weet, laat je dan je kind op zo’n fatbike rijden? Zónder WA-verzekering, rijbewijs, helm en kenteken?” De woordvoerder voegt toe dat er ook andere gevaren zijn als een fiets veel harder kan dan de toegestane snelheid. “Een bromfiets is ook gebouwd om een hoge snelheid aan te kunnen. Bij zo’n fiets kun je je afvragen of hij dat wel kan dragen.”

Eind juli maakte de toezichthouder bekend dat ze 3.500 fatbikes in beslag genomen had. De fatbikes waren in beslag genomen omdat de fietsen alle technische eigenschappen van een bromfiets hadden, maar niet als zodanig werden verkocht. Het is onduidelijk of de fietsen van La Souris hier ook toe behoren, of dat een andere inbeslagname is.

La Souris

Ondertussen is La Souris van plan een klaagschrift in te dienen tegen de inbeslagname. Door berekeningen nogmaals te doen, een ‘contra-expertise’, hoopt eigenaar Armando Muis wel groen licht te krijgen voor de fatbikes. Muis zei maandag in het AD aan dat de fatbikes bij een eigen controle wel binnen de wettelijke eisen vielen. “En ik vertrouw mijn eigen leveranciers daarin”, aldus de eigenaar. “Maar als er wel iets aangepast zou moeten worden, wil ik dat zeker doen.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Laura Houtenbrink