Verkeersveiligheid

Politie stuurt meer notoire verkeersovertreders brief: ‘Op de radar’

Foto: een politieman
Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock, Dutchmen Photography

Ook in Noord-Nederland laat de politie zogeheten veelplegers in het verkeer weten dat ze in de gaten gehouden worden. Het gaat om de actie ‘Op de radar’, die eerder al in Limburg en Noord-Holland georganiseerd is. Mensen die binnen een jaar vier of meer verkeersboetes met staandehouding hebben gekregen, ontvangen een brief. Als ze vervolgens weer de fout in gaan zijn er grotere consequenties. 

Volgens lokale media gaat het om 581 veelplegers vanaf zestien jaar. Als de veelplegers bijvoorbeeld betrapt worden op nog verkeersovertreding krijgen ze geen waarschuwing, maar meteen een boete. Ook kan een melding naar het CBR gestuurd worden voor het verplicht volgen van een cursus op eigen kosten. Als mensen die cursus dan niet volgen, wordt hun rijbewijs ongeldig verklaard.

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de veelplegers een grotere kans hebben om betrokken te zijn bij een verkeersongeval. Door de brief thuis te ontvangen wil de politie dat partners, ouders en kinderen met elkaar in gesprek gaan over gedrag in het verkeer.

De actie was oorspronkelijk een initiatief van de politie-eenheid Oost-Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink