Rijkswaterstaat

Zorgen over nieuw verkeersinfarct door werkzaamheden A2

Een file in de avond
Een file. Foto ter illustratie Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

Werkzaamheden aan de A2 leidden afgelopen vrijdag tot een verkeersinfarct in en rond Nieuwegein. Rijkswaterstaat en de gemeente denken met een pakket aan maatregelen nieuwe uitwassen te voorkomen. Zo was hetĀ  St. Antonius Ziekenhuis tijdelijk niet of nauwelijks bereikbaar en kregen omliggende plaatsen te maken met een grote stroom sluipverkeer.

Het St. Antonius heeft bij Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein “speciale aandacht gevraagd voor patiĆ«nten, bezoekers en medewerkers die met urgentie onderweg zijn naar ons ziekenhuis”. Volgens het ziekenhuis is de patiĆ«ntenzorg ondanks de drukte veilig doorgegaan en hebben de problemen op de weg niet geleid tot grote ongelukken of sterfgevallen, Daar was wel veel inzet voor nodig. Zo moesten op diverse afdelingen medewerkers langer blijven werken, omdat hun aflossers in de file stonden. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp belden met patiĆ«nten die waren doorverwezen om samen te bespreken hoe ze zo snel mogelijk geholpen konden worden.

Met een aantal maatregelen hopen de wegbeheerder en de gemeente de volgende afsluiting soepeler te laten verlopen. Tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen gaat de weg donderdagavond vanaf 21.00 uur opnieuw dicht, voor de rest van het weekend. Het advies is om snelwegen rond Nieuwegein en Utrecht zo veel mogelijk te mijden. Carpoolen, fietsen en het openbaar vervoer worden aangemoedigd.

Sluipverkeer

In IJsselstein zijn de komende dagen enkele wegen afgesloten om sluipverkeer te voorkomen. Rijkswaterstaat werkt opnieuw aan snelweg A2 bij de Utrechtse plaats. De Parallelweg bij de A2 is van donderdagavond tot maandagochtend dicht. Alleen bewoners en hulpdiensten mogen er nog rijden. Verkeersregelaars houden anderen tegen. De Noord IJsseldijk, tussen IJsselstein en de weg naar de Utrechtse wijk Leidse Rijn, is vrijdag dicht om deelnemers van de plaatselijke kindervakantieweek IJVO te beschermen.

Om de doorstroom te verbeteren, worden ditmaal onder meer verkeersregelaars ingezet op drukke punten en gaan verkeerslichten op toegangswegen naar Nieuwegein iets langer op rood. Zo wordt het verkeer de stad in beter gedoseerd. Verder moeten meer tekstwagens en borden automobilisten beter informeren en gaat een team van de gemeente en Rijkswaterstaat ieder uur bekijken of meer maatregelen nodig zijn.

Koeken uitdelen

Volgens ANWB Verkeersinformatie was het verkeer vrijdag “compleet vastgelopen”. Ook zaterdag was het druk. Medewerkers van de gemeente deelden koeken en water uit aan weggebruikers die vaststonden.

Rijkswaterstaat vervangt op de A2 bij Utrecht richting het zuiden onder meer het asfalt door een stillere variant. De werkzaamheden duren nog tot en met 30 september.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP