Kamermeerderheid

Kamer wil minimumleeftijd van 14 jaar en helmplicht voor fatbikes

Fatbike
Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock, Lea Rae

De Tweede Kamer wil dat er een minimumleeftijd van 14 jaar komt voor het besturen van een fatbike. Ook moet er een helmplicht gaan gelden voor de elektrische fiets met dikke banden. De PVV steunt een voorstel van de VVD en NSC daartoe, waarmee het plan een Kamermeerderheid heeft. Dat bevestigt Kamerlid Hidde Heutink (PVV) na berichtgeving door RTL Nieuws.

Al langer is er discussie over de fiets, die veel wordt opgevoerd en door zeer jonge bestuurders wordt bereden. Vaak leidt dat tot ongelukken en letsel.

Juridisch onderscheid

Juridisch onderscheid tussen fatbikes en elektrische fietsen is moeilijk te maken, waarschuwde minister Barry Madlener eerder deze week. “We moeten geen dikkebandenpolitie gaan instellen, dat lost het probleem ook niet op.” In een fatbike-vrije zone zou dus mogelijk geen enkele elektrische fiets welkom zijn. Wel belooft Madlener te onderzoeken of het onderscheid toch mogelijk is. Ook een helmplicht voor fatbikes zou dus voor alle e-bikegebruikers gelden, verwacht Madlener.

De indieners van de motie zien wel aanknopingspunten om juridisch onderscheid te kunnen maken. Niet alleen de banden zijn dikker, maar ook zijn fatbikes zwaarder dan elektrische fietsen en zijn de zadels niet verstelbaar. Deze en andere criteria maken het volgens de VVD en NSC mogelijk om onderscheid te maken.

De partijen dienen volgende week de motie in tijdens een debat over verkeersveiligheid. Dan geeft minister Madlener ook aan wat hij van het voorstel vindt. Eerder zei hij zich te voegen naar de wens van de Kamer.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie/ANP