Brandstory

‘Bumperkleven grootste ergernis op de snelweg’

Snelweg
Bumperkleven staat volgens het onderzoek bovenaan het lijstje met grootste ergernissen in het verkeer op de snelweg. Foto: Autoverzekeringen.nl

Bumperkleven is volgens 69 procent van de Nederlandse automobilisten de grootste ergernis op de snelweg. Andere grootste frustraties zijn ‘geen richting aangeven’ (66 procent) en ‘links plakken zonder in te halen’ (65 procent). Zulk gedrag maakt rijden op de snelweg minder prettig en vergroot de kans op gevaarlijke situaties, vinden respondenten in een recent onderzoek van Autoverzekering.nl.

Naast bumperkleven en geen richting aangeven, ergeren automobilisten zich aan het niet-handsfree bellen of appen tijdens het rijden (64 procent) en langzaam rijden op de linkerbaan (58 procent). Opvallend is dat slechts 4 procent van de ondervraagden aangaf zich aan geen van deze verkeersgedragingen te storen. Ook afsnijden (56 procent), bewust de file voorbijrijden en extreem laat invoegen (55 procent) en het gebruik van te felle of verkeerd afgestelde koplampen (52 procent) werden als grote ergernissen genoemd.

Ondanks deze ergernissen geeft 78 procent van de automobilisten toe zich zelf ook weleens schuldig te maken aan verkeersovertredingen. Zo gaf 56 procent toe weleens te hard te rijden en 34 procent rechts in te halen. Daarnaast gaf 21 procent toe soms geen richting aan te geven en 19 procent gebruikte weleens de smartphone achter het stuur. Minder vaak voorkomend, maar nog steeds aanwezig, zijn overtredingen zoals bumperkleven (11 procent) en extreem laat invoegen (10 procent).

Opmerkelijk

Jerry Poel, expert autoverzekeringen bij Autoverzekering.nl, vindt een aantal van deze resultaten ronduit opmerkelijk. “Het is opvallend om te zien dat de gedragingen waar mensen zich het meest aan ergeren, zoals bumperkleven en geen richting aangeven, ook gedragingen zijn die ze zelf toegeven te doen. Dit benadrukt het belang van bewustwording en het naleven van verkeersregels om de veiligheid op de weg te waarborgen.”

Het onderzoek toont ook aan dat er leeftijdsgebonden verschillen zijn in verkeersgedrag. Jongere bestuurders (18 34 jaar) ergeren zich meer aan langzaam rijden op de linkerbaan (75 procent) en afsnijden (68 procent) dan oudere bestuurders. Oudere automobilisten ergeren zich daarentegen meer aan bumperklevers (72 procent). Ook gaven jongere bestuurders vaker toe zelf verkeersovertredingen te begaan, zoals te hard rijden (61 procent) en het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden (29 procent).

Poel concludeert: ‘’Vooral jonge bestuurders moeten zich meer bewust worden van hun rijgedrag. Ze zijn nog onervaren in het weggebruik, maar overtreden dus wel vaker de regels, blijkt uit het onderzoek. Dit leidt vaak tot meer schade aan auto’s en daarmee ook hogere verzekeringspremie voor jonge automobilisten.”

Lees hier de samenvatting van het onderzoek, uitgevoerd door Autoverzekering.nl.

In Brandstories vertelt Autoverzekering.nl over hun onderzoek naar de grootste ergernissen van automobilisten in het verkeer.

Auteur: Autoverzekering.nl