‘Bezwijken stalen steunbalk oorzaak instorten parkeergarage Wormerveer’

Deel parkeergarage Wormerveer ingestort. FOTO Google Maps

De parkeergarage in Wormerveer is ingestort omdat een stalen ligger onder de betonvloer is bezweken. Dat komt naar voren uit de eerste bevindingen, stelt de gemeente. Zo’n ligger is een soort van stalen steunbalk. In de parkeergarage is niet hetzelfde type betonvloer toegepast dat was gebruikt in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

De gemeente kondigt een grondig onderzoek aan naar hoe het kon gebeuren dat de tweede verdieping dinsdag rond het middaguur op de eerste verdieping kon belanden. Ook een supermarkt eronder werd getroffen. Er raakte niemand gewond, maar het was lang onduidelijk of er slachtoffers waren en of er nog mensen in de garage waren. Nadat deskundigen hadden beoordeeld dat het ingestorte deel veilig was om te onderzoeken, kwamen vier hondengeleiders in actie.

De deels ingestorte parkeergarage blijft in ieder geval woensdag nog dicht. Dat geldt ook voor de eronder gelegen Dekamarkt. Eerst moet een tijdelijk herstelplan worden gemaakt en uitgevoerd om de veiligheid van de constructie te garanderen. Dat meldde de gemeente Zaanstad nadat een inspectie was uitgevoerd.

De auto’s die nog in de parkeergarage staan, kunnen dus nog niet worden weggehaald. Er wordt gekeken naar een oplossing, maar de veiligheid staat voorop, aldus de gemeente.

Eindhoven

Volgens de gemeente was de vloer van de garage niet van het hetzelfde type dat was gebruikt in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Die instorting was reden om in heel Nederland betonvloeren te controleren en waar nodig te verbeteren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt een onderzoek in te stellen naar de instorting. Onderzoekers zijn woensdag ter plaatse voor een verkennend onderzoek. Op basis daarvan volgt een besluit of de raad een rol voor zichzelf ziet weggelegd.

Auteur: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.