Rotterdam houdt looproutes tegen het licht

Looproutes in Rotterdam in kaart gebracht FOTO Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam brengt looproutes in kaart en haalt obstakels weg. Doel is dat ouderen en mensen met een beperking veilig en zelfstandig naar buiten kunnen. Een pilot in de wijk Overschie is geslaagd en smaakt naar meer.

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Een veilige en toegankelijke woonomgeving is dan van groot belang, stelt de gemeente. De afgelopen maanden zijn daarom de looproutes in kaart gebracht tussen ouderenlocaties naar OV-punt, naar winkelgebied, eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapeut), openbare gebouwen (bibliotheek, VraagWijzer) en speel- en ontmoetingsplekken.

Met een pilot in Overschie onderzocht een groep ouderen en mensen met niet aangeboren hersenletsel samen met de gemeente, ouderencoach en wijkverpleegkundige twee routes in de praktijk. Deze routes leverden een lijst van opmerkingen op: van scheefliggende tegels, opdrukkende wortels, scheefstaande bankjes tot te brede voegen tussen de tegels.

Beheer en onderhoud

Een deel van de problemen was snel opgelost, aan andere obstakels wordt nog gewerkt en een enkel probleem is niet (direct) op te lossen, laat de gemeente weten. Ook leverde de praktijkronde veel informatie op die gebruikt wordt bij het beheer en onderhoud van de voetpaden.

De gemeente gaat samen met betrokkenen en ouderen deze werkwijze ook in andere delen van Rotterdam inzetten. Dat moet de stad veiliger en toegankelijker maken, is het doel.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.