Google Glass nog niet geschikt voor gebruik in het ov door WMO-ers

googleglass_publictransportGoogle Glass is op dit moment nog niet betrouwbaar genoeg is om in de praktijk te gebruiken door mensen met een handicap. Dat is de conclusie van een onderzoek van het EREshape & Innovation Center in opdracht van ov-bedrijf Breng.

In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen mensen met een visuele, auditieve, lichamelijke of verstandelijke beperking. Hiervan krijgt een groot deel bij het reizen met het openbaar vervoer (OV) te maken met uitdagingen zoals onduidelijke bus perrons, dynamische bushaltes en obstakels.

Bovendien zullen steeds meer mensen met een WMO-indicatie gebruik moeten gaan maken van het reguliere ov. Daarom bekeken de onderzoekers of Google Glass mensen met een handicap zou kunnen helpen bij het gebruik van het openbaar vervoer. Functies van Google Glass waarvan de deelnemers grote voordelen verwachten zijn onder meer spraakbesturing, navigeren en videobellen voor hulp op afstand.

In een praktijktest vielen de resultaten tegen. De netwerkverbinding was buiten langzamer dan binnenshuis. Hierdoor duurde het soms te lang voor de gebruiker voor de gezochte informatie gevonden was. De beeldkwaliteit viel tegen, vooral bij fel licht. En de bril viel enkele malen zonder aantoonbare reden uit.

Andere probleem waar men tegenaan liep was dat de bril gebruik maakt van sensoren om te weten of de bril wel of niet gedragen wordt. Door anatomische verschillen tussen individuen geven de sensoren soms niet de juiste waarde door.

Ook het gebruiksgemak schoot soms tekort. Met name voor blinden en slechtzienden is het moeilijk om Google Glass te bedienen omdat men bij dit prototype afhankelijk is van het schermpje voor het zien van de verschillende opties.

Hoewel Google Glass na deze testversie waarschijnlijk als een geavanceerder model op de markt zal verschijnen met betere camera, accu, sensoren en met aandacht voor individuele verschillen, moet bij toepassing in de praktijk rekening gehouden worden met de genoemde mogelijke belemmeringen, aldus de onderzoekers.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.