Dorpsauto als alternatief voor wegvallen buurtbus
Dankzij het eigen initiatief van inwoners van het Brabantse Boerdonk heeft het dorp de beschikking gekregen over een zogenaamde Dorpsauto als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer. De provincie ondersteunt het initiatief met een speciale subsidieregeling.
De Dorpsauto is het eerste project dat van start gaat met hulp van de subsidieregeling voor Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen.
Gedeputeerde Van Heugten: āIn kleine kernen als Boerdonk zijn te weinig reizigers om een reguliere bus te laten rijden en kan de buurtbus niet aan alle behoeften van de inwoners voldoen.
Vaak hebben inwoners van deze dorpen zelf hele goede ideeĆ«n voor een oplossing maar hebben ze een steuntje in de rug nodig om het te realiseren. Om die initiatieven op gang te helpen, heeft de provincie de regeling voor Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen beschikbaar. We helpen de initiatiefnemers met kennis, brengen ze in contact met andere partijen of helpen het project letterlijk op weg met een subsidie.ā
Directe aanleiding voor de Dorpsauto was een wijziging in de route van de Buurtbus waardoor inwoners van Boerdonk niet langer met het openbaar vervoer naar o.a. Gemert en Beek en Donk konden. De Stichting Zorg om het Dorp onderzocht samen met Stichting Zet de behoeften aan vervoer in het dorp en bracht mogelijke oplossingen in kaart.
De Dorpsauto is een vrijwillige vervoersdienst en informatiepunt over vervoer in het gemeenschapshuis. Met de vervoersdienst kunnen bewoners van Boerdonk door een vrijwilliger thuis worden opgehaald en met de dorpsauto naar de gewenste bestemming worden gebracht. In de dorpsauto kunnen maximaal 5 passagiers tegelijk meerijden. Ook is het mogelijk om een ingeklapte rolstoel of rollator mee te nemen. Het aanbod geldt voor alle bewoners van Boerdonk die geen andere mogelijkheid voor vervoer hebben en voor bestemmingen in een straal van circa 25 km rondom Boerdonk. Er wordt een vaste prijs gerekend voor het reizen naar de meest voorkomende bestemmingen. Een rit naar het naburige Gemert komt bijvoorbeeld op ā¬5,-. Voor andere bestemmingen geld een km-prijs van ā¬0,44.
De provincie subsidieert de Stichting Zorg om het Dorp met een bedrag van ā¬13.000 voor het opzetten van de organisatie, werven en trainen van vrijwilligers, het inrichten van een informatiepunt in het gemeenschapshuis en het uitbreiden van de website Boerdonk.nl met informatie over het OV en ander reismogelijkheden.
Ook andere initiatieven voor vervoer op maat kunnen een beroep doen op de aangeboden kennis en de subsidieregeling van de provincie.
Om ideeĆ«n op te doen is onder andere een inspiratiewaaier beschikbaar. Meer informatie over de regeling voor Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen, voorbeeldprojecten en een aanvraagformulier voor de subsidie is te vinden op www.brabant.nl bij het onderwerp āopenbaar vervoer’.