1 miljard

Inschrijvingsfase aanbesteding OV-concessie Zuid-Holland Noord van start

Arriva bus bij busstation in Alphen aan den Rijn. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / John van der Tol

De inschrijving voor de aanbesteding van het grootste concessiegebied in Zuid-Holland is geopend. Dat maakte Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland, dinsdag 11 oktober bekend. Nu zijn vervoerders aan zet om hun biedingen op te gaan stellen.

In de aanbesteding wordt door de provincie flink ingezet op zero emissie busvervoer. De nieuwe concessiehouder krijgt meteen een concessieduur van dertien jaar als vanaf de start van de nieuwe concessie volledig emmissieloos wordt gereden.

Overbruggingsconcessie

De nieuwe concessie zou oorspronkelijk van start gaan in december 2022, maar de voorbereiding werd opgeschort vanwege de coronapandemie. Begin dit jaar werden de voorbereidingen hervat. Voor de tussenliggende twee jaar hebben de Gedeputeerde Staten op 30 augustus een noodconcessie verleend aan zittende vervoerder Arriva. Op 4 oktober, gingen Gedeputeerde Staten in hun vergadering al akkoord met het Programma van Eisen en de aanbestedingsdocumentatie.

De overbruggingsconcessie van Arriva loopt tot midden december 2024. Gegadigden die vanaf 15 december het vervoer in Zuid-Holland Noord willen verzorgen, moeten op 15 februari 2023 hun inschrijving indienen. Hierna gaat het beoordelingsproces van start. Eind mei hopen de Gedeputeerde Staten de winnaar bekend te kunnen maken.

Zuid-Holland Noord is het grootste concessiegebied waar Zuid-Holland opdrachtgever van is. Het omvat het openbaar vervoer in het gebied met 2 regio’s, Holland Rijnland (13 gemeenten) en Midden-Holland (5 gemeenten), inclusief de steden Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. De marktwaarde van de aanbesteding bedraagt maximaal €1 miljard.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.