Veiligheid

Veerpont bij Breukelen mag blijven tot er een fietsbrug is

mensen op fietspont
De veerpont mag voorlopig blijven varen, totdat de fietsbrug gereed is. Provincie Utrecht

De veerpont over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Breukelen en Nieuwer Ter Aa mag voorlopig blijven, schrijft minister Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Eerder dreigde hij nog de pont uit de vaart te halen vanwege veiligheidsrisico’s (grote kans op aanvaringen) op het water.

De omgeving was het niet eens met het opheffen van de 130 jaar oude veerpontverbinding, omdat dit zou leiden tot veel langere fiets- en voetgangsroutes. Een petitie, gestart door ActiecomitĂ© ‘Laat ons niet zwemmen’, Fietsersbond, Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Wandelnet, is ruim 6.700 keer ondertekend en ook de Tweede Kamer heeft in ruime meerderheid een motie gesteund tegen het verdwijnen van de veerdienst. Aanvankelijk zou de veerdienst 1 augustus buiten gebruik worden gesteld, maar de deadline werd verschoven naar 31 december.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat 276 personen per werkdag gebruik maken van de veerpont. Deze zouden met het verdwijnen van de pont gemiddeld 3,4 kilometer moeten omfietsen. “Een enkele reis duurt daarmee tussen de 6-10,5 minuten langer”, meldde Harbers destijds.

Fietsbrug

Nu is bekend dat de brug op termijn – een datum is er nog niet – wordt vervangen door een fietsbrug. Het Rijk trekt daar 20 miljoen euro voor uit. Er is een voorbehoud: onderzoek moet uitwijzen of het veilig is om de veerboot door te laten varen tot de brug is gerealiseerd.

Minister Harbers is nu blij dat het is gelukt tot een oplossing te komen. “Dat biedt voor de toekomst perspectief voor de mensen die nu afhankelijk zijn van de pont.” Ook de gemeente Stichtse Vecht en de provincie Utrecht zijn blij met het besluit.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.