Prijsstijging

Gelderse veerponten onder druk: ‘Veren dienen een maatschappelijk belang’

Veerpont in Gelderland. Foto: Fietsforum.

Bijdragen aan de instandhouding van de Gelderse veren dient een maatschappelijk belang, concludeert VNG Gelderland in haar rapport ‘Perspectief voor de veren’. De Veerpontencoalitie wil nu, in reactie op het rapport, verdergaan. ‘De provincie heeft een duidelijke verantwoordelijkheid die tot uiting moet komen in een actieve regierol die partijen bij elkaar brengt en houdt. En die op basis van het door de VNG geopperde ‘knoppenmodel’ een structurele oplossing voor de veerpontenproblematiek garandeert’, aldus Peter Leonhart, ANWB.

In de in maart gepubliceerde rapportage schetst de vereniging van Gelderse gemeenten een beeld van het verenbestand in Gelderland en de ontwikkeling van het Verenfonds. De afgelopen vier jaar is veel over de veren gesproken en onderzoek gedaan, maar voor de oplossingen is vooral naar elkaar gewezen. De Veerpontencoalitie, bestaande uit ANWB, Fietsplatform, Fietsersbond, NTFU, Te Voet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet, waardeert de visie van VNG Gelderland op de waarde en het belang van ponten. Ook deelt ze het besef van urgentie om nu met spoed tot een oplossing te komen voor het verdwijnen van het Verenfonds. Het rapport legt een basis voor een spoedige oplossing, maar dan moet de provincie zich wel snel committeren. Ook is nader overleg met de gebruikers noodzakelijk.

Langetermijnvisie

Het geopperde knoppenmodel en de aanbevelingen bieden op zich geen oplossing, maar een voor alle ponten hanteerbaar analysemodel. Marina van Dijk, Fietsplatform: ‘De provincie neemt een groot risico met de Gelderse veren door via de exploitanten de druk bij gebruikers en oevergemeenten te leggen.’ De Veerpontencoalitie vindt dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen door niet alleen de regie te voeren, maar ook door een langetermijnvisie op de veerponten te ontwikkelen. Structurele ondersteuning van de veerponten, als blijkt dat naar aanleiding van het knoppenmodel een sluitende exploitatie niet mogelijk blijkt, moet daarvan onderdeel zijn. In haar reactie geeft de coalitie aan begrip te hebben voor een geleidelijke tariefsverhoging, maar wenst een ijkpunt voor de betaalbaarheid voor veelgebruikers. Het voorstel om de zorg voor de veerweg, bewegwijzering, veerstoep en aankleding met de exploitant te delen vinden ze nog onduidelijk. ‘Volgens ons is dit een taak van de oevergemeenten. Natuurlijk in overleg met, maar niet samen, met de exploitant’, aldus Eef Meijerman van Vrienden van de Veerponten.

Cultuurhistorie

De Veerpontencoalitie stelt dat de provincie haar rol moet nemen en moet staan voor de bevordering van de leefbaarheid; meer lopen en fietsen, kortere autoritten en vracht- en landbouwverbindingen faciliteren. Dit zorgt voor meer binnenlandse en lokale recreatie. Daarmee worden de lokale economie en voorzieningen versterkt, is de gezondheid gebaat door meer beweging én als laatste en zeker niet onbelangrijk, de typisch Gelderse cultuurhistorie behouden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Schuttevaer