'ov te water'

Tweede Kamer stemt in met onderzoek Waddenveren als variant ov

Terschelling
Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar Waddenveren als openbaar vervoer. maloff / Shutterstock

De Tweede Kamer wil laten uitzoeken of de veerponten van en naar de Waddeneilanden voortaan kunnen worden beschouwd als een variant van het openbaar vervoer. Een motie onder de noemer ‘de mogelijkheid om watertaxi’s aan te wijzen als kleine veerpont’ is door een ruime meerderheid van de Kamer aangenomen.

De Waddenveren, de veerponten van en naar de Waddeneilanden, vallen nu niet onder openbaar vervoer. De veren op de Waddenzee en veren die voertuigen op meer dan twee wielen (zoals auto’s) vervoeren mogen volgens de huidige wet niet als ‘ov te water’ worden aangemerkt. De Kamer wil dat wordt onderzocht of dat anders kan. In dat geval komen veerponten bijvoorbeeld ook in aanmerking voor subsidie.

Momenteel vindt een consultatieronde plaats voor de concessieverlening voor de Waddenveren vanaf 2029. Op vrijdag 5 april organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een informatiebijeenkomst hierover op Vlieland. Een dag later, op zaterdag 6 april is er een bijeenkomst op Terschelling.

Motie Waddenveren

De motie werd ingediend door de inmiddels afgezwaaide Tjeerd de Groot (D66) en ondertekend door Cor Pierik van de BBB. Een meerderheid blijkt voorstander van het onderzoek naar de mogelijkheden om watertaxi’s (deels) te laten vallen onder openbaar vervoer.

Alleen de partijen GroenLinks-PvdA, CDA en PvdD verwierpen de motie. Zij vinden dat de Waddenveren niet als een onderdeel van het ov mag worden beschouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl