NOORD-NEDERLAND

Arriva zegt opnieuw gedag tegen fossiele brandstof: treinvloot rijdt weer op HVO

Arriva
Arriva laat de volledige treinvloot in Noord-Nederland weer rijden op plantaardige brandstof. Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock

Arriva laat alle treinen in Noord-Nederland weer rijden op een duurzame biodiesel. Begin 2023 werd besloten om af te stappen van fossiele diesel en de treinvloot van Arriva in het noorden voortaan te laten rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). De kosten van HVO-brandstof schoten echter door het dak, waardoor de vervoerder noodgedwongen deels terugschakelde naar fossiele brandstof.

Arriva maakte eind februari 2023 de keuze om volledig over te stappen op HVO. 68 treinen in het noorden van Nederland reden sindsdien op HVO, een brandstof dat onder meer kan worden gewonnen uit plantaardig frituurvet. Volgens Arriva kan met HVO een CO2-uitstootbeperking van maar liefst 90 procent worden gehaald.

Omdat de prijzen van de duurzamere brandstof maar bleven stijgen, besloot Arriva halverwege september vorig jaar bekend te maken dat een deel van de treinen al sinds mei weer op diesel was teruggeschakeld. De vervoerder wilde naar eigen zeggen de kosten niet doorberekenen aan de reizigers.

Inmiddels is de prijs van HVO “heel veel verbeterd”, meldt Arriva nu tegenover RTV Noord. HVO-brandstof is volgens Arriva een tussenstap naar een uiteindelijk volledig duurzame vloot. Het streven is om binnen een aantal jaren de uitstoot van de treinen te reduceren tot nul procent met de inzet van batterijen of waterstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl