punctualiteit

Arriva en EBS hangt boete boven het hoofd in Overijssel: “Presteren onvoldoende”

Arriva
Een bus van Arriva in Enschede. Beeld ter illustratie. Foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock

Busbedrijven Arriva en EBS kunnen mogelijk een boete verwachten van de provincie Overijssel. Beide vervoerders presteren volgens de provincie ondermaats. De hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld, maar zal zijn gebaseerd op het percentage uitgevallen ritten.

Een Overijsselse provinciewoordvoerder noemt het uitdelen van een boete aan de vervoerders “een hard middel”, maar zegt ook dat het duidelijk is dat beide vervoerders onvoldoende presteren. “In het contract staat dat er dan boetes kunnen komen. We hebben hier nog geen besluit over genomen, maar boetes opleggen hangt wel stevig boven de markt.”

De hoogte van de boete kan alleen maar oplopen, omdat deze pas aan het einde van het jaar wordt vastgesteld op basis van het percentage uitgevallen ritten. Arriva en EBS hebben nog wel de mogelijkheid om via een zogeheten zienswijze in beroep te gaan, mocht de provincie overgaan tot beboeten.

Arriva verzorgt sinds eind vorig jaar het busvervoer in de regio Twente. Het opstarten van het vervoer in die regio ging gepaard met allerlei problemen. Ook een aanhoudend personeelstekort en een hoog ziekteverzuim deden weinig goeds met de dienstverlening.

EBS rijdt regiobreed vaak niet volgens dienstregeling

EBS rijdt onder meer in het noordwesten van Overijssel, in een concessie die ook delen van Gelderland en Flevoland beslaat. In Gelderland gaat het de afgelopen tijd ook niet goed met de punctualiteit van EBS. Uit opgevraagde cijfers van Omroep Gelderland blijkt dat in mei 4,2 procent van de bussen uitviel in de provincie. In juni lag dat getal nog hoger: naar schatting zo’n 5 procent.

Behalve in Overijssel, Gelderland en eerder in Flevoland, berichtte Mobiliteit.nl deze week dat EBS in de concessie Zaanstreek-Waterland niet voldoet aan de eisen als het gaat om rijden volgens dienstregeling. Uit de meest recente rapportage van de Vervoerregio Amsterdam blijkt dat in de maand mei 6,6 procent van alle EBS-ritten in de regio Zaanstreek en Waterland is uitgevallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Mobiliteit.nl / ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl