VOORLOPIG NIET

Nachttrein Almere-Amsterdam op losse schroeven nu NS zich terugtrekt

Almere Centrum
Station Almere Centrum. Beeld ter illustratie. Foto: M.J.J. de Vaan / Shutterstock

Ondanks ambitieuze plannen van NS komt er voorlopig geen nachttrein tussen Almere en Amsterdam. NS was van plan om vanaf 2025 ’s nachts een trein te laten rijden, maar omdat vervoerder Arriva ook aast op een nachttrein tussen beide steden heeft NS zich teruggetrokken. Of Arriva daadwerkelijk een nachttrein op het traject gaat exploiteren, is echter nog maar de vraag.

Er is in maart 2024 een aanbod gekomen van Arriva op basis van ‘open toegang tot het spoor’. Het gaat hierbij om een nachtverbinding van Schiphol Airport via Amsterdam Centraal naar Almere Centrum en mogelijk ook naar Lelystad Centrum en Zwolle.

In februari 2024 werd in de Almeerse raad een motie aangenomen om de “benodigde middelen te dekken” met een maximum van 230.00 euro aan gemeenschapsgeld. “Het blijkt echter niet toegestaan om bij open toegang een bijdrage te betalen”, schrijft de Almeerse burgemeester Hein van der Loo in een brief aan de gemeenteraad.

Nog onduidelijk

Maar omdat Arriva nog geen duidelijkheid heeft gegeven of ze daadwerkelijk met een nachttrein gaan rijden op het traject, voelde NS zich genoodzaakt om de plannen in te trekken, blijkt uit de brief. “We gaan er op dit moment vanuit dat Arriva de nachttrein voor eigen rekening en risico gaat rijden”, stelt Van der Loo, die het initiatief voor een nachttrein nu volledig bij Arriva neerlegt.

Een nachttrein tussen Amsterdam en Almere op vrijdag en zaterdagnacht was echter al wel opgenomen in de adviesaanvraag voor de dienstregeling van 2025. “Dit onder voorbehoud van instemming en financiering van de raad van Almere”, schrijft de Almeerse burgemeester daarover.

Het is dus nog maar de vraag of er Ć¼berhaupt een nachttrein tussen Almere en Amsterdam zal komen op korte termijn. Nu NS zich heeft teruggetrokken is het Arriva die het initiatief in handen heeft.

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl